Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сметната палата: Наказателната процедура на ЕК за "Натура 2000" е заради МОСВ


Министър Нено Димов
Министър Нено Димов

Наказателната процедура, започната от Европейската комисия (ЕК) срещу България заради "Натура 2000" е предизвикана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това става ясно от одитен доклад на Сметната палата за периода от 2016 до 2018 година.

Екоминистерството е забавило заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони от мрежата "Натура 2000". Става дума за забавени заповеди на министъра, отнасящи се до 211 защитени зони от общо 341 одобрени за България от Европейската комисия. Забавянето е към дата 31 юли тази година.

Заповедите е трябвало да се издадат в 6-годишен срок от момента на одобрението на зоните и тъй като това не се е случило, не са били определени и режими за опазването им. Тъкмо това е причина за започналата наказателна процедура, съобщи БНР, като се позова на свои източници в Сметната палата.

Одитът е за периода 2016-2018 година и съвпада с второто и третото правителство на Бойко Борисов, както и с кратковременното управление на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Ангажиментът да се издадат заповеди за всички обявени зони по "Натура 2000" беше предизборно обещание на ГЕРБ още през 2009 година, напомни пред Свободна Европа председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

В понеделник Сметната палата предупрежди и за пропуски в националното законодателство, което не е хармонизирано с европейското. Например, не са въведени напълно изискванията по Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и по Директива 2009/147/ЕО относно опазването на дивите птици.

На министъра на околната среда и водите са дадени девет препоръки, а на министъра на земеделието, храните и горите - две препоръки, като следва да се предприемат мерки за изпълнението им в срок до края на 2020 г.

Бюджетът на Националната приоритетна рамка за действие за "Натура 2000" за периода 2014-2020 г. възлиза на около 1,585 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG