Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заплатите на сестрите и лекарите ще бъдат в съотношение 1 към 1.6


Министър Ананиев преминава покрай палатковия лагер на медицинските сестри, протестиращи пред Министерския съвет срещу липсата на реформи и ниските си заплати. Декември 2019 г.
Министър Ананиев преминава покрай палатковия лагер на медицинските сестри, протестиращи пред Министерския съвет срещу липсата на реформи и ниските си заплати. Декември 2019 г.

Персоналът в болниците ще получава не по-малко от половината средства, постъпили като приход на здравното заведение. За това се разбраха в понеделник Лекарският съюз и правителството, които подписаха Националния рамков договор с цените на медицинските услуги и правилата, по които ще функционира здравната система. Новината идва на деветия месец от протеста на медицинските сестри, които настояват за реформа в сектора и повишаване на заплатите.

Половината от болничните приходи, която ще бъде заделена за заплати, на свой ред ще се дели на 80%, предвидени за медицински персонал, който включва лекари, сестри, лаборанти, акушерки и пр. Вътре в тези рамки доходите ще бъдат поделени между докторите и останалия медицински персонал в пропорция 1 към 1.6, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Той илюстрира новата формула по следния начин: ако медицинската сестра взима 1000 лева в дадена болница, то лекарят в същата болница ще взима 1600 лв.

За да може да влезе в сила новата формула, правителството инициира поправки в Закона за здравното осигуряване, посочи още Ананиев. Необходима е и поправка в друг закон – този за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и за частните, каза д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квоттата на КНСБ.

"За 9 месеца протести никой не ни е казвал, че са необходими поправки в два закона и въпросът е защо тези поправки не са били приети навреме, а се изисква още да чакаме", коментира за Свободна Европа лидерката на новосформирания синдикат на медицинските сестри Мая Илиева. Според нея новият Национален рамков договор има същия дефект, какъвто има и системата на заплащане в момента, защото поставя заплатите на медиците в зависимост от печалбата на болницата. Това би затвърдило порочната практика с използването на клиничните пътеки и неуместния стремеж към набавяне на повече пациенти, вместо целта да е обратната, каза още тя.

Друг минус на договореното е поредното избягване на въпроса със заплащането на всички останали медици, които не работят в заведения, прилагащи клиничните пътеки – това са специалистите в детските градини и яслите, в медикосоциалните грижи, в ДКЦ и пр. Въпросът с тяхното заплащане хронично се избягва, смята лидерката на синдиката. Тя отклони въпроса за това дали синдикатът одобрява договореното съотношение в заплащането 1:1.6 между сестрите и лекарите.

През лятото здравното министерство беше предложило друго съотношение, при което основните заплати на санитар, сестра и лекар трябваше да бъдат в съотношение 1 : 1.7 : 2.2, напомня "Медиапул". Сега първоначалната идея е леко коригирана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG