Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР влезе в пернишкия завод "Стомана" в търсене на "оттечки" навръх Бъдни вечер


Бойко Борисов свика кризисния щаб за Перник във вторник следобeд
Бойко Борисов свика кризисния щаб за Перник във вторник следобeд

МВР влезе със строителна техника в завода "Стомана" в Перник навръх Бъдни вечер, за да търси "отечки" от водопреносната мрежа. Своеобразната акция беше в изпълнение на решенията на кризисния щаб, свикан по-рано във вторник от премиера Бойко Борисов.

"Още днес ще започне обследване на водопреносната мрежа по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 л/сек. За целта ще се направят изкопи през 150-200 м в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение", съобщи министър-председателят в профила си във Фейсбук.

Междувременно по неофициална информация на Нова телевизия полицаи и прокурори са влезли в завода "Стомана" по сигнал за кражби от водопреносната мрежа. Телевизията на братя Домусчиеви уточни единствено, че на мястото са министрите на вътрешните работи и икономиката Младен Маринов и Емил Караниколов.

Впоследствие от пресцентъра на МВР излязоха с лаконично съобщение, в което не се споменаваше за присъствие на прокурори в пернишкия завод. От вътрешното министерство припомниха, че Маринов и Николов са в "Стомана", за да наблюдават действията, обявени вече от Борисов.

"Двамата провериха създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на "Стомана". Целта на обследването е да се установи точната локация на оттечките и дали става въпрос за авария или за нерегламентирано включване в мрежата", посочиха от МВР.

На заседанието на кризисния щаб в Министерския съвет освен Борисов присъстваха Караниколов, вицепремиерът Томислав Дончев, пернишкият кмет Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов. Наред с обследването на водопровода на територията на завода, стана ясно и че ще бъдат поставени разходомери на събирателна тръба след "Врелото", на р. Кладница, на р. Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ.

Миналата седмица от "Стомана Индъстри" отрекоха заводът да е отговорен за водната криза в града, подчертавайки, че още преди месец им е било забранено да използват вода от полупразния язовир "Студена" за производството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG