Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Русия има кораб, с който да строи „Северен поток 2“


Русия и президентът Владимир Путин не се отказват от „Северен поток 2“, въпреки американските санкции.
Русия и президентът Владимир Путин не се отказват от „Северен поток 2“, въпреки американските санкции.

Русия има кораб, който да полага тръби, с което да бъде завършено изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин пред вестник „Комерсант“, цитиран от Ройтерс.

Според информацията на руското издание Путин е говорил за възможностите за дострояване на тръбата до Германия пред водещи бизнесмени. Очакванията на Кремъл са проектът да се забави с няколко месеца заради наложените от САЩ санкции.

През миналата седмица американският Сенат oбяви санкции срещу компаниите, които участват в строителството на тръбопровода, а решението беше одобрено и от президента Доналд Тръмп. С тях се предвижда замразяване на активи на компании и отказ от издаване на визи на хората, свързани с тях.

Фирми, работещи по проекта като швейцарката „Олсий“ (Allseas), вече преустановиха работа по проекта.

Действията на Вашингтон целят ограничаването на руското влияние в Европа. Тръбите, преминаващи по дъното на Балтийско море, ще отклонят доставки на газ за Германия, които в момента преминават през Украйна и Полша.

От правителството на Германия изразиха съжаление и несъгласие с действията на Вашингтон. Според властите в САЩ санкциите срещу „Северен поток 2“ са взети в интерес на Европа. По думи на американския посланик в Берлин Ричард Гренел петнайсет страни от ЕС, Европейската комисия и Европейският парламент също са изразили опасения от проекта.

Преди действията на САЩ се очакваше новият газопровод да заработи в средата на 2020 г. От Кремъл вече обявиха, че проектът ще бъде завършен въпреки наложените санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG