Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Газпром” плати 2,9 млрд. долара обезщетение на Украйна за монополно положение


САЩ ще огласят в края на февруари фирмите, които нарушават санкциите върху изграждането на морската част на “Северен поток II”
САЩ ще огласят в края на февруари фирмите, които нарушават санкциите върху изграждането на морската част на “Северен поток II”

Руската компания “Газпром” преведе на украинския газов оператор “Нафтогаз” 2,918 милиарда долара обезщетение в петък вечер. То е остатъкът от компенсацията, отсъдена от Стокхолмския арбитражен съд за злоупотреба с монополно положение на укаинския пазар през 2009-2015 г.

Изплащането на обезщетението е част от договорката между Русия и Украйна, постигната преди седмица с посредничеството на Европейската комисия, за продължаване на транзита на руски газ през украинска територия за Европа. Договорите за пренос изтичат на 1 януари.

Русия настояваше Украйна да се откаже от компенсацията, но в последна сметка се стигна до договорка двете страни да оттеглят само исковете, по които няма окончателно произнасяне на съда.

Последното плащане включва обезщетение от 2,56 млрд долара, както и лихвите, натрупани след произнасянето на Стокхолмския арбитраж през февруари 2018 г. Общият размер на глобата по оценки на “Нафтогаз” е 5 млрд.долара, като първата половина от сумата е за сметка на неразплатени доставки на газ от украинската страна.

На 20 декември в Минск Русия и Украйна постигнаха принципно съгласие за продължаване с още 5 г. на договорите за транзит на руски газ за Европа. Президентът на “Газпром” Александър Миллер съобщи, цитиран от агенция ТАСС, че споразумението предвижда отказ от нови взаимни претенции на страните, оттегляне на вече подадените искове, както и изплащане преди 29 декември на остатъка от обезщетението от “Газпром”. Миллер съобщи, че се водят разговори за възстановяването на доставките на руски газ за Украйна, които бяха преустановени от Киев през 2015 г. след анексията на Крим. От тогава Украйна получава реверсивно газ от ЕС.

Очаква се новите споразумения за транзита да гарантират преноса на 65 млрд.куб.метра през 2020 г и по 40 млрд през следващите 4 г като транспортирането на горивото става по европейските правила за пренос, за което гарант е Европейската комисия. От “Нафтогаз” уточниха, че преговорите по текста на новите споразумения между двете компании продължават във Виена. Очакванията са те да приключат до неделя.

“Северен поток II”

Междувременно Държавният департамент даде пояснения по наложените санкции за изграждането на газопроводите “Северен поток” и “Турски поток”. Компаниите могат да ги избегнат, ако обявят, че смятат да преустановят работа до 20 януари 2020 г., месец след като президентът Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат ограниченията върху довършването на морската част на газовата тръба. До края на февруари държавният секретар Майкъл Помпео ще изготви отчет до Конгреса, в който ще бъдат посочени компаниите, които според американската страна нарушават санкциите. След това те ще имат около месец да приключат работата си. Ограниченията се отнасят към полагането на тръби по дъното на Северно море, но не засягат участниците, както и самия проект. По оценки на Държавния департамент благодарение на разнообразяването на източниците на доставка на газ, европейските потребители са спестили 8 милиарда долара от договорените по-ниски цени на нови доставчици.

”Турски поток”

В сряда Сърбия съобщи, че е приключила полагането на тръбите в своя участък от газопровода “Турски поток”, като в рекордно време е покрила 403 км от българската до унгарската граница. Очаква се до края на април да бъдат завършени и измерващите станции, съобщи генералният директор на “Сърбиягаз” Душан Баятович.

Руският президент Владимир Путин обвини българското правителство в началото на декември, че умишлено бави изграждането на българската част от трасето след среща в Сочи със сръбския президент Александър Вучич. Твърдението му беше отхвърлено от премиера Бойко Борисов, който даде уверение, че всеки ден се полагат по 5 км тръби и че работите ще приключат до средата на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG