Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водата в Перник годна за пиене, бедственото положение - удължено


Общината в Перник спешно подмени водопровода към четирите блока, в които беше открита замърсена питейна вода
Общината в Перник спешно подмени водопровода към четирите блока, в които беше открита замърсена питейна вода

Водата във всички райони на Перник е годна за пиене. Това показаха пробите, взети за изследване от Районната здравна инспекция в града, след като по-рано през седмицата в квартал “Проучване” беше установено наличие на бактерията ешерихия коли.

“Във всички 16 пункта, от които взимаме проби, включително двата, които даваха отклонения, отговарят на изискванията и няма ешерихия коли", съобщи за БНТ д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Според него зачестилите пациенти с оплаквания като повръщане и температура не се дължат непременно на проблемите с водата.

"Сега е сезонът на вирусите и не можем да твърдим, че водата има отношение към тези оплаквания. Няма основания за безпокойство", каза още д-р Кунчев.

Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита бактерия ешерихия коли.

Бедственото положение в Перник е удължено от събота с още 30 дни и ще е в сила до края на януари 2020 г. Това стана със заповед на кмета Станислав Владимиров. През периода ще продължат ремонтите на водопреносната мрежа и ще започне реконструкция на двете пречиствателни станции в областния град.

Заради ниските нива в язовир “Студена” помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява, обясни кметът.

В петък премиерът Бойко Борисов поръча на ресорните министри да проверят дали укрупняването на ВиК дружествата няма да е по-подходяща форма на управление на водните ресурси. Борисов обясни в Стара Загора в събота, че в пещерите край Перник има вода, която може да се използва за подобряване на водоснабдяването."

Вестник "Сега" публикува видео от 9 ноември 2016 г., в което Лиляна Павлова, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, обявява започването на рехабилитацията на язовир "Студена" и на водопроводната мрежа на Перник със заем от 32 млн. лева от Световната банка.

Перник е на воден режим от средата на ноември заради изпразването на язовира, който осигурява питейна вода за града - “Студена”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG