Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция изпрати самолет на ранените при атентата в Могадишу


Сомалийско момиче е транспортирано към самолета, който Турция изпрати на помощ на ранените при атентата в Могадишу в събота
Сомалийско момиче е транспортирано към самолета, който Турция изпрати на помощ на ранените при атентата в Могадишу в събота

Турски военен самолет пристигна в сомалийската столица Могадишу в неделя, за да евакуира тежко ранените при атентата вчера, при който загинаха поне 79 души, а над 100 са ранени.

Медицинските служби на Сомалия не могат да се справят с лечението на пострадалите в Могадишу, който е завлядан от несигурност, съобщава Агенция Франс прес.

Самолетът е докарал и 24 лекари, специалисти по травми, които да помогнат в лечението на 125 ранени, настанени в местните болници. Подобен транспорт се очаква в понеделник от Катар, друг ключов съюзник на Сомалия.

До момента никой не е поел отговорност за атентата на контролен пункт в сутрешния час пик, където камион с експлозиви се взриви на оживено кръстовище.

Поне 16 от убитите са студенти от частния столичен университет „Банадир“. Те са пътували в автобус при взривяването на камиона.

"Все още продължават спасителни операции за подпомагане на онези, които са били пострадали от терористите, докато се занимават с бизнеса си", каза пред журналисти министърът на информацията в Сомалия Мохамед Абди Хейр.

Той добави, че освен турски лекари властите са получили и лекарства, изпратени от турското правителство и че в момента се определя кои от ранените ще бъдат изпратени за лечение в чужбина.

Двама турски инженери загинаха при атентата, а други двама, които са ранени, ще бъдат върнати вкъщи.

От 2015 г. насам в Сомалия са извършени 13 нападения с жертви. Единадесет от тях са били в Могадишу, по данни на Франс прес. Всички те - с коли бомби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG