Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Перник искат вода, оставки и се молят Богу


Протестиращите преминаха през центъра на Перник под звуците на патриотична музика и с национални знамена
Протестиращите преминаха през центъра на Перник под звуците на патриотична музика и с национални знамена

Със скандирания „Искаме вода“, "Виновните на съд" и „Оставка“ жители на Перник излязоха на протест на главната улица в неделя. Те настояха за разкриване на виновниците за водната криза, заради която градът е на режим от 18 ноември и в бедствено положение от 21 декември.

Протестиращите искат оставките на регионалния министър Петя Аврамова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов и техните заместници, както и бившата кметица на Перник Вяра Церовска да бъде подведена под отговорност за кризата.

Много от протестиращите носеха жълти светлоотразителни жилетки по примера на антиправителствените протести във Франция.

След протестното шествие беше проведен молебен за вода в централната градска църквата „Св.Иван Рилски“, организиран от инициативния комитет "Спаси Перник".

Настоява се също цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров и се ангажира да се срещне с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването на общински и областни служители за безстопанственост. Гешев пое разследването под специален надзор. Нинова и Гешев ще се срещнат на 6 януари, съобщи пресцентърът на БСП.

В града в неделя бяха и министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Те се срещнаха с журналисти, за да им разкажат за свършеното досега за справяне с водната криза в Перник.

Караниколов и Нанков съобщиха, че на 30 декември започва изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води. Той ще позволи да се използва водата в язовир „Студена“, когато той е под мъртвия си обем.

Държавата ще финансира и ново трасе на водопровод, което ще бъде паралелно на съществуващото сега, което минава през имоти на "Стомана Индъстри". Дружеството имало готовност да дари тази част от тях, през която ще преминава тръбопроводът, увери министърът. Изграждането на водопровода ще бъде направено аварийно и затова ще бъде изключено от проекта за изграждането на воден цикъл на Перник. То ще е с дължина 1 км и ще струва на бюджета 2 млн.лв. Държавата ще даде и още 20 млн. лв. за подмяна на водопровода на 15 улици и на канализацията на други две, каза Караниколов, без да уточни кога ще започне работата по тях.

Според министъра на икономиката от пещерите и галериите край Перник се очаква дебит от около 200-300 л/сек вода, която ще бъде подавана за попълване на количествата, постъпващи в язовир "Студена". Караниколов увери, че са осигурени „големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите“. Доставките са от фирми и общини в страната, съобщи БНР.

Главният инженер на ВиК Стара Загора ще поеме работата на новоназначения прокурист на пернишкото дружество, който е болен, съобщи зам.-регионалният министър Нанков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG