Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Полша обвини Путин в "умишлена" лъжа за Втората световна война


Премиерът на Полша Матеуш Моравецки
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини президента на Русия Владимир Путин в "умишлена" лъжа за началото на Втората световна война.

Така продължава "престрелката" на думи между Полша и Русия за това чия е вината за началото на Втората световна война, започнала след пакта за ненападение между Хитлер и Сталин, известен като "Рибентроп-Молотов", и довела до смъртта на 6 милиона поляци и десетки милиони руснаци, германци и други европейци.

"Президентът Путин излъга много пъти за Полша и винаги го прави умишлено. Това обикновено се случва в момент, когато властите в Москва са под международен натиск. Този натиск обаче не е на историческата, а на съвременната геополитическа сцена", заяви Моравецки, цитиран от световните агенции.

Полското министерство на външните работи извика руския посланик на 27 декември заради поредния случай, в който Путин обвини Полша, че носи отговорност за избухването на Втората световна война.

Путин обяви за "пълни глупости" резолюцията на Европейския парламент, според която Съветският съюз носи частична отговорност за началото на Втората световна война, наред с Германия.

Нацистка Германия и Съветският съюз тайно се договарят да разделят Полша на германска и съветска зона. Това става с договора за ненападение, подписан през 1939 г. и известен като Пакта "Рибентроп-Молотов". Няколко дни по-късно Хитлер дава заповед за нахлуване в Полша.

Моравецки припомни натиска срещу Русия заради подкрепяните от държавата схеми за прикриване на употребата на допинг, както и усилията на Кремъл "да подчини изцяло Беларус" и продължаващите санкции заради военната инвазия в Украйна и газопровода "Северен поток 2".

"Приемам думите на президента Путин като опит да прикрие тези проблеми", каза Моравецки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG