Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако Господ е с нас". Водният режим в Перник продължава още поне месец. БСП внася вот на недоверие


Бойко Борисов, кметът на Перник Станислав Владимиров и министрите Младен Маринов и Владислав Горанов след извънредното заседание
Бойко Борисов, кметът на Перник Станислав Владимиров и министрите Младен Маринов и Владислав Горанов след извънредното заседание

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция в централата на партията, че ще внесат вот на недоверие към правителството заради провала в сектор околна среда и води. Решението е било взето на извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на партията в понеделник, съобщи БТА. Нинова обясни, че вотът ще бъде внесен в първите работни дни на парламента след Нова година.

"Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околна среда и води. За 10-годишното управление на Борисов в резултат на некомпетентната политика, безхаберие и кражби близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем", каза тя.

В неделя стотици перничани излязоха на протест с искане за поемане на отговорност за водната криза.

В късния следобяд в понеделник Борисов събра Министерския съвет, за да приеме извънредно постановление за отпускане на 30 млн. лева за решаване на водната криза в Перник.

"До края на януари, ако Господ е с нас, режимът на вода в Перник може да бъде отменен", каза след заседанието министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него, за да бъде отменен водният режим е нужно в язовир "Студена" да се вливат 500-900 литра на секунда.

Отпуснатите пари са за ремонт на пречиствателната станция, нов магистрален водопровод и за ВиК мрежа в града, за да се намалят големите загуби на вода. Ремонтът ще се прави от държавата фирма "Монтажи". Нейните машини ще работят на 31 декември до 16:00 часа и на първи януари продължават, каза Борисов.

"Проверяват се всички ВиК дружества в страната, икономическа полиция проверява и Перник и който какво си е надробил, ще си го сърба", каза Борисов. Той съобщи още, че другата година започва изпълнението на воден проект на стойност 120 млн. лева, чрез който ще бъде подменена ВиК мрежата на Перник.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов инспектира началото на аварийния план за Перник. Той пристигна за началото на алтернативното трасе на клон 2, където ще бъде положен нов магистрален тръбопровод.

"Тук политика няма. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Всеки ден е важен да се справим. Работим активно", каза премиерът.

Корнелия Нинова коментира и тези думи на Борисов.

"Не г-н Борисов, тук всичко е само политика и нищо друго", каза Нинова. "Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо - питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от десет години тя има едно лице и едно име - Бойко Борисов", заяви лидерът на БСП.

Според Нинова е необходимо поемане и на наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, но и в цялата страна по тези въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG