Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов обвини БСП за водната криза в Перник и лично Нинова за замърсяващите ТЕЦ-ове


Министърът на околната среда и водите Нено Димов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори с извънредна пресконференция на обявеното от БСП намерение да внесе вот на недоверие срещу правителството за провал в сектора на околната среда и водите. Той директно обвини БСП за настоящата водна криза в Перник, както и лично лидерката на партията Корнелия Нинова за замърсяването на въздуха от ТЕЦ-ове.

"Днес станахме свидетели още веднъж, че г-жа Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена. Само ще припомня, че когато нейното правителство управляваше 2013-14 г. Оперативна програма "Околна среда" беше спряна. Всичките средства, които трябваше да бъдат използвани за сектор ВиК, бяха замразени. Това е най-големият провал в изграждането на екологичната инфраструктура след промените през 1989 г.", каза Нено Димов, предаде БТА.

Министърът припомни, че второто правителство на ГЕРБ е успяло да спаси парите от оперативната програма. "Бяха реализирани почти всички водни цикли с изключение на един. Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си, при кмет на БСП, беше Перник. Така че, когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК".

Нено Димов каза, че Корнелия Нинова прави "политика с фалшиви новини" не само за кризата с водата, но и за въздуха.

"Ако г-жа Нинова беше загрижена за въздуха, когато управляваше нейното правителство на Тройната коалиция на Сергей Станишев, можеха да предвидят пари за чистотата на атмосферния въздух, защото в първата оперативна програма няма никакви, за разлика от втората, в която имаше договорени 110 млн. лв.", каза Димов.

Той продължи, че "всички топлоелектрически централи и топлофикации са приватизирани в периода 2004-2009 г., когато Корнелия Нинова е била заместник-министър на енергетиката" и "в това си качество именно е изгонена заради скандала с Вальо Топлото".

"Когато говорим за ТЕЦ-овете, когато говорим за това какво се диша, трябва да си дадем сметка, че тя пряко е участвала като заместник-министър на енергетиката и носи отговорността за тези свои действия", коментира Нено Димов. По думите му от 2014 г. насам почти всички станции, които замерват чистотата на въздуха, са подобрили показателите си.

Нено Димов обясни, че основният проблем в Перник са огромните течове. "Естествено, когато губите над 75 процента и ако не беше провален, тоест, ако Перник беше успял да си защити водния цикъл при кмета на БСП, сега вероятно щяха да бъдат много по-малки загубите и този огромен проблем нямаше да го има", констатира Димов.

През ноември Свободна Европа разкри документи, които показват, че министър Нено Димов е бил наясно със състоянието на язовир "Студена" и въпреки това е подписвал разрешение за източване на същите количества вода за индустриални и битови нужди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG