Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво четохте най-много в Свободна Европа през 2019 година


Строителството на небостъргача "Златен век" засега е замразено
Строителството на небостъргача "Златен век" засега е замразено

Свободна Европа се появи отново на български език на 21 януари 2019 г. По-малко от година след това сайтът ни привлича над 400 хиляди уникални посетители месечно. Някои от статиите ни са прочетени стотици хиляди пъти, много повече са тези с десетки хиляди четения.

Най-популярната публикация за годината е “Преди чумата: разследването на Генка Шикерова, което Нова телевизия не излъчи”. В нея описваме разкритията на журналистката за нередности в Българската агенция за безопасност на храните. Разследването е започнато докато Генка Шикерова работи в Нова телевизия, а след освобождаването й е завършено заедно с “Антикорупционен фонд”.

Раздялата на Нова със знакови журналисти бе най-важната тема за вас през годината. В първата десетка на най-четените статии е “Нова телевизия “освободи” Миролюба Бенатова и Генка Шикерова”. За съжаление през изминалата година подобни новини идваха често.

“Благодаря за подкрепата. Повече скришна - от колегите. И явна от публиката. На лешоядите да кажа: Рано е за обяд.” Този коментар на Миролюба Бенатова по повод на освобождаването й от Нова се превърна във втората най-четена публикация за годината.

След това идва разследването на Полина Паунова и Генка Шикерова “Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?” Една снимка породи много въпроси за това кой кого познава и как държавата плаща милиони и не се интересува от свършената работа.

Свободата на медиите и натискът над журналисти безспорно предизвика най-голям интерес от ваша страна. Безпрецедентното поведение на Волен Сидеров в студиото на БНТ е петата най-четена история за 2019 г.

Шестата най-четена история е за д-р Велислава Петрова и нейното откритие - че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство.

След това идва новината за още едно уволнение от Нова телевизия - това на Виктория Бехар, назначена само два месеца по-рано за мениджър „Стратегическо развитие“.

Осмата статия според броя на четенията е за една история, която звучи почти невероятно. Става дума за българин и румънец, които от месеци се намират в следствения арест по обвинение, че са членове на организирана престъпна група, създадена с цел да изнудва Делян Пеевски и Ахмед Доган, които пък не знаят да са били изнудвани.

Първата десетка на най-четените истории завършва с най-важното ни разследване за годината - “Небостъргачът на “Артекс”, който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ”. Това разследване всъщност обяснява почти всичко останало около т.нар. “Апартаментгейт” - всичко започна на 19 март с публикацията “Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена”. После знаете какво стана.

Очакваме ви с още интересни истории и през новата 2020 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG