Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп не иска война с Иран и вярва на Ким Чен Ун


Въпреки отправените заплахи към властта в Техеран Доналд Тръмп не иска война с Иран
Въпреки отправените заплахи към властта в Техеран Доналд Тръмп не иска война с Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не иска война с Иран. Това заяви самият той, цитиран от Франс прес, след като по-рано беше казал, че ислямската република ще бъде държана отговорна в случай на жертви или материални щети, нанесени на щурмуваното американско посолство в столицата на Ирак Багдад.

До покачването на напрежението се стигна след като във вторник демонстранти нахлуха в комплекса на дипломатическата мисия на САЩ заради американски въздушни удари, при които загинаха поне 25 членове на подкрепяна от Иран шиитска групировка в Ирак.

„Иран уби американски наемник, рани мнозина. Реагирахме решително и винаги ще го правим. Сега Иран организира атака срещу американското посолство в Ирак. Те ще понесат цялата отговорност. Това не е предупреждение, това е заплаха“, написа Тръмп в социалната мрежа Туитър малко след атаката.

Само няколко часа по-късно секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че в отговор на протестите 750 войници ще бъдат незабавно изпратени в Близкия Изток.

Властите в Техеран отхвърлят обвиненията на Вашингтон и отправиха предупреждение срещу потенциалните ответни удари.

Докато напрежението в Близкия Изток се покачва, американският президент заяви, че очаква отношенията между САЩ и Северна Корея да се подобрят. По думи на държавния глава лидерът на КНДР Ким Чен Ун е подписал споразумение, свързано с денуклеаризацията в островната държава.

„Той подписа договор, подписа споразумение, в което се говори за денуклеаризация…Това се случи в Сингапур и аз мисля, че той е мъж, който държи на думата си, но скоро ще разберем“, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

В сряда пред държавните медии в КНДР Ким Чен Ун обяви продължаването на ядрената програма в страната и разработването на „ново стратегическо оръжие“. Според севернокорейския лидер действията на Пхенян няма да попречат на преговорите с Вашингтон.

Тръмп и Ким проведоха три срещи от 2018 г. насам, чийто основен фокус беше прекратяването на ядрената програма на Северна Корея и предаването на всички оръжия за масово унищожение, в замяна на което международните санкции за Пхенян да бъдат премахнати. Въпреки многократно заявявания прогрес по отношение на преговорите, все още липсват конкретни резултати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG