Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция, Кипър и Израел договориха строежа на нов газопровод


От ляво надясно: президентът на Кипър Никос Анастасиадес, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху при подписването на договора за строежа на "ИйстМед" в Атина.
От ляво надясно: президентът на Кипър Никос Анастасиадес, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху при подписването на договора за строежа на "ИйстМед" в Атина.

Нов газопровод ще доставя до Европа газ от бързо развиващите се находища по източното крайбрежие на Средиземно море, съобщи “Ройтерс”. Договорът за това беше сключен от енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел по време на среща в Атина в четвъртък. Новината идва на фона на несъгласието на Турция с начертаното трасе.

Името на газопровода е “ИйстМед”. То отговаря на първите срички от израза “Източно Средиземноморие” на английски език.

“ИйстМед” ще бъде дълъг 1900 километра и ще минава по морското дъно. Той ще свърже находищата в израелски и кипърски води с гръцкия остров Крит, а оттам, през континенталната част на Гърция, ще продължи до Италия. Очаква се Рим да се присъедини към споразумението, подписано вече от трите страни в присъствието на премиерите на Гърция и Израел Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху, както и на президента на Кипър Никос Анастасиадес.

В началото “ИйстМед” ще може да доставя в Европа по 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Според предвижданията окончателните инвеститори трябва да се определят до 2022 г., а самият проект да бъде завършен през 2025 г. Цената на цялото начинание е между 6 и 7 милиарда евро.

Проектът, който се подкрепя от САЩ и Европейския съюз още от замислянето му миналата година, не се одобрява от Турция, която ще бъде заобиколена от предвиденото трасе. Всеки проект, който игнорира правата на Турция и турската част на Кипър върху естествени природни ресурси в Източното Средиземноморие, ще претърпи провал, заяви говорител на турското външно министерство.

“Най-икономичното и безопасно трасе [за преноса на газ до Европа] минава през Турция”, заяви той в четвъртък.

Нашият договор не е насочен срещу никоя страна, съобщиха държавните ръководители на страните, споразумяли се за “ИйстМед”. Според кипърския президент Анастасиадес договорът е израз на общото желание за мир, сигурност и безопасност в уязвимия район на Източното Средиземноморие.

Подписването на “ИйстМед” идва няколко седмици след като Турция и Либия изненадващо се споразумяха за очертаване на морска граница помежду им. Траекторията й минава през води, определяни от Гърция и Кипър като техни и намиращи се точно на пътя на новия газов проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG