Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата поиска отстраняването от длъжност на кмета на Несебър


Кметът на Несебър Николай Димитров по време на клетвата си
Кметът на Несебър Николай Димитров по време на клетвата си

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ) за престъпления срещу изборните права на гражданите, се съобщава на сайта на държавното обвинение.

На 23 декември Специализираният съд промени мярката за неотклонение на Димитров от задържане под стража в парична гаранция, тъй като е преценено, че няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление.

Специализираната прокуратура иска кметът на Несебър, който от 2 януари отново изпълнява функциите си, да бъде отстранен от длъжност до приключване на досъдебното производство. Според обвинението позицията на Димитров може да му позволи да повлияе на свидетели, тъй като се явява работодател на „голям брой фирми и лица в общината“.

Както Свободна Европа писа делото срещу Димитров предизвика няколко прецедента в най-новата история на България.

В разгара на кампанията преди местните избори през октомври Николай Димитров бе обвинен, че от края на август е ръководил ОПГ с цел купуване на гласове. Обвинението му обаче не беше по член в Наказателния кодекс (НК), предвиден специално за подобно престъпление, а по други две точки, което наложи разследването да бъде водено не от Районната, а от Специализираната прокуратура.

По време на мащабната акция на ГДБОП, антикорупционната комисия и специализираната прокуратура, седмица преди изборите, бяха задържани още кандидатите за общински съветници в Несебър от БСП Петър Тодоров и Георги Георгиев, както и кандидат-кметът в Свети Влас от "Движение 21" Атанас Япаджиев и издигнатият за общински съветник от същата партия Константин Лефтеров. Последва искане от главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитетите им, което Централната избирателна комисия (ЦИК) уважи.

В крайна сметка Димитров спечели от ареста вота с над 59 % от гласовете на избирателите, оставяйки кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев на второ място с близо 36 %.

Заради обвинението той бе ескортиран в деня на клетвата си от съдебна полиция, окован с белезници, които му бяха свалени по време на церемонията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG