Връзки за достъпност

Извънредни новини

Домът за хора с деменция с 24 смъртни случая спира приема на пациенти


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Социалното министерство е взело решение да преустанови настаняването на нови хора в дома в Горско Косово, където през миналата година са починали 24 от общо 57 пациенти. Пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева заяви, че ще бъде направен и опит част от пациентите да бъдат насочени към други социални услуги.

„Правим проверка във всички домове. Но може да се каже, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение“, каза Сачева.

В четвъртък националният омбудсман Диана Ковачева поиска главният прокурор Иван Гешев да разпореди проверка в дома в Горско Косово, заради множеството смъртни случаи. Проведена през декември проверка от дирекция Национален превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана е остановила също, че в дома има изключително лоши условия на живот и системно неглижиране на нуждите на пациентите.

Кметът на община Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома в Горско Косово Вера Дукова оспорват констатациите на омбудсмана, а Чернев заяви пред БНР, че високата смъртност е резултат от това, че хората постъпват в „почти насипно състояние“.

Пред Нова социалният министър коментира също и че съществува сериозен проблем, свързан с грижата за възрастни хора в страната. По нейни думи домовете за стари хора са 82, в които са настанени 5365 души, а чакащите са 1300. Домовете като този в Горско Косово пък са 14, в които се помещават 774 души, а още 305 са чакащите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG