Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Воден апокалипсис не се задава". Вода за колко месеца има в язовирите у нас


Според зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков вода в язовир "Студена" има за още 25 дни, а кризата ще приключи с идването на пролетта.
Според зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков вода в язовир "Студена" има за още 25 дни, а кризата ще приключи с идването на пролетта.

„Воден апокалипсис“ в България не се задава, ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено“. Това каза в петък министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на специална пресконференция за състоянието на язовирите в страната.

Тя се съгласи с изказванията на други нейни колеги от управляващата коалиция и свърза информациите за критичното ниво на водата във водоемите с политика на БСП, целяща да атакува властта.

По време на пресконференцията зам.-министърът на благоустройството Николай Нанков увери, че в язовир „Студена“ има вода за 25 дни, както и че водната криза в града ще приключи през пролетта. Той обаче не посочи откъде ще дойде водата за февруари и март.

Капитал припомня, че на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министрите Нено Димов и Петя Аврамова, относно намаляващото количество на язовир „Студена“. В отговор тогава Димов заяви, че водата във водоизточника ще стигне за подаване на наличности в пълен размер до края на 2019 г.

Три дни след него Аврамова, обяви, че признава за проблем в обемите на язовирите, както и в частност в „Студена“, но ги свърза с трайното засушаване и честите аварии.

„Ако вие имате конкретни данни за недобро управление на язовира, с каквито аз не разполагам, моля да ми бъдат предоставени – ще направя проверка по този ваш сигнал. Към момента причината е трайното засушаване и зачестилите аварии, които са във връзка с това“, казва тогава тя.

В средата на декември Районната прокуратура в Перник постанови, че Димов и Аврамова имат вина за кризата с водата. Според решението, препратено до Специализираната прокуратура, заради "бездействията си" двамата министри "не са са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве".

Перник влезе в състояние на режим на водата от 18 ноември, като на няколко пъти часовете, в които водоподаването бе налично, бяха намалявани.

По време на срещата с медиите в петък министър Аврамова похвали работещите, че авариите са били намалени до 6 на ден, а от началото на кризата техният брой бил малко под 500.

Тя коментира и изказваните притеснения в социалните мрежи за язовирите „Тича“, „Камчия“ и „Асеновец“.

В „Тича“, който снабдява с вода Шумен има вода, стигаща за 30 месеца, стига тя да бъде използвана за питейно-битово водоснабдяване. В „Камчия“, който обслужва Варна и Бургас вода има за 10 месец напред, но отново при условието тя да се използва само за питейно-битово водоснабдяване, т.е. да няма разход за промишлеността.

Най-тежка и ситуацията в язовир „Асеновец“, който се намира в област Сливен като там запасите ще стигнат за четири месеца и половина.

Министър Аврамова също така потвърди изнесената от МРРБ в края на 2019 г. информация, че не съществува риск от воден режим в Ботевград. Подобно опасение изказа кметът на града Иван Гавалюгов, според когото във водния басейн има запас само за шест месеца, а една от причините затова е незаконното източване на водата от частна ВЕЦ.

Въпреки заявеното спокойствие регионалният министър обяви, че на воден режим са села в Габрово и Ловеч, както и че има вероятност ограничаване на ползването на вода да бъде наложено и в няколко села около София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG