Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп с нова заплаха срещу Иран. Ислямската република почита Солеймани


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Доналд Тръмп заплаши, че САЩ държи под прицел 52 места в Иран, които ще бъдат „ударени много бързо и силно“ ако Ислямската република атакува някоя американска цел. В поредица от постове в „Туитър“ президентът на САЩ написа, че „страната няма да приеме повече заплахи“ от Иран – държава, която „от много време само създава проблеми“.

Коментарите идват на фона на нарастваща критика от международната общност за мотивите за убийството на Генерал Солеймани и организирането на протести в някои градове в САЩ срещу военни действия в Близкия изток.

В четвъртък Вашингтон проведе ракетен удар до летище в Багдад, при което бяха убити 10 души, сред които главнокомандващият на елитните части в иранската революционна гвардия Генерал Касем Солеймани и иракският шиитски бунтовнически командир Абу Махди ал Мухандис.

В неделя ковчегът с тялото на почитания ирански командир бе върнато в родината му със самолет. Държавната телевизия показа улици, изпълнени със стотици хора, събрали се да почетат командира, с възгласи „Смърт за Америка“, пише в. "Гардиън".

„Безмилостно отмъщение очаква престъпниците, които напълниха ръцете си с неговата кръв и тази на други мъченици“, написа в петък иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Президентът на страната Хасан Рохани също заяви, че Иран и „свободните страни в региона“ ще търсят отмъщение за убийството на Солеймани.

"Иран говори много смело за атакуването на ключови американски места в отговор на това, че ние отървахме света от техния терористичен лидер, който току що уби един американец и рани много други, а да не забравяме всички хора, които е убил през живота си", написа още Тръмп в "Туитър" в неделя.

Убийството на Солеймани е сериозна ескалация във „войната в сенките“ между Иран и САЩ, съобщава "Ройтерс". Генералът, който е водил иранските сили по време на войните в Ирак и Сирия, е легендарна фигура и се очаква властта в Техеран да предприеме обратни действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG