Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран обяви, че няма да спазва ограниченията за обогатяване на уран


Погребението на Касем Солеймани в неделя
Погребението на Касем Солеймани в неделя

Правителството на Иран обяви в позиция, че няма да спазва ограниченията за добиването на обогатен уран, наложени на страната с ядреното споразумение от 2015 г. Става дума за броя на центрофугите за обогатяване на уран, които Техеран може да използва.

Новината идва след като в петък САЩ ликвидираха генерал Касем Солеймани, който ръководеше елитните части "Ал кудс" в Иранската революционна гвардия.

Ракетната атака беше извършена на територията на Ирак, където Солеймани е бил на посещение. Парламентът на Ирак прие в неделя резолюция, която призовава всички чуждестранни войски да напуснат страната. Иракското правителство възнамерява да оттегли искането си за помощ от страна на международната коалиция срещу "Ислямска държава". Мотивите на законодателите в Багдад са, че военната операция е изпълнила целите си.

В същото време Министерството на външните работи на Ирак е извикало посланика на САЩ, за да заклейми американските въздушни удари, довели до смъртта на Солеймани.

Ударите са "открито нарушаване на суверенитета на Ирак", се казва в позицията. САЩ имат близо 5 хиляди военни в страната.

В серия от туитове в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че той е наредил атаката, защото Солеймани е отговорен за организирането на нападения срещу американски и иракски цели и е "подготвял следващи удари".

Тръмп заплаши, че САЩ вече са подготвени да атакуват 52 цели в Иран, които отговорят на броя на заложниците, взети в американското посолство в Техеран през 1979 г.

Като ръководител на частите "Ал кудс" 62-годишният Солеймани е организирал секретните военни акции на Иран в региона. И частите "Ал кудс", и Иранската революционна гвардия са обявени от Държавния департамент на САЩ за терористични организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG