Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на лявата опозиция спечели изборите за президент на Хърватия


Зоран Миланович след обявяването на резултатите от изборите
Зоран Миланович след обявяването на резултатите от изборите

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на Хърватия Зоран Миланович победи настоящата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович на втория тур на президентските избори. Това показват данните от преброени 99 процента от бюлетините, предаде Асошиейтед прес.

Преднината на Миланович е с над 100 000 гласа пред Грабар-Китарович, посочва БТА. След преброяването на 99 на сто от гласовете Миланович получава 53 на сто срещу 47 на сто за Грабар-Китарович, която бе излъчена от управляващата Хърватска демократична общност.

Изборните резултати са удар по управляващите консерватори в момент, в който Хърватия пое за шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес. Вотът е тест и за нагласите преди парламентарните избори, насрочени за по-късно тази година. Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, участвали в кампанията му.

"Това не беше лека победа, но беше чиста", написа той във Фейсбук. "Хърватските граждани ме избраха да бъда президент на Хърватия, на хърватите и на онези, които не са хървати. Знам, че на някои не допадам, но трябва да продължим напред и да избегнем разделенията".

Партията на Миланович и тази на Грабар-Китарович доминират политиката в Хърватия, откакто тя се отдеви от бивша Югославия. Миланович е дипломат и бивш юрист. Той казва, че иска да установи климат на толерантност в страната си. Хърватия приключи процеса за присъединяване към Европейския съюз по време на мандата на Миланович като премиер. Той подкрепи Закона за съжителството, който даде повече права на еднополовите двойки. Кабинетът му направи редица промени в данъчния закон и започна няколко мащабни инфраструктурни проекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG