Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони иранци изпратиха Солеймани и се заканиха да отмъстят на САЩ


"Смърт на Америка", "Смърт на Израел". Tова скандира събралото се множество по време на поклонението пред генерал Касем Солеймани в Техеран. "Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми", каза дъщерята на Солеймани Зайнаб.

Иранският генерал и главнокомандващ елитните части „Ал кудс“ в състава на иранската революционна гвардия беше убит след ракетна атака на американската армия по заповед на президента Доналд Тръмп.

Според редица анализатори събитието може да доведе до все по-голям хаос в региона и дори до война между САЩ и Иран.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, обяви в писмо до неговите членове от Демократическата партия, че предстои внасянето на резолюция, която да ограничи военните действия на президента Доналд Тръмп срещу Иран, съобщи CNN.

Според Пелоси "резолюцията утвърждава отдавна установената отговорност за надзор от страна на Конгреса, като постановява, че ако не бъдат предприети допълнителни действия от Конгреса, военните действия спрямо Иран трябва да бъдат прекратени в рамките на 30 дни”.

Писмото идва в момент, в който САЩ прехвърлят стотици войници в Близкия Изток след въздушния удар, довел до смъртта на Солеймани. В своето писмо Пелоси подчертава, че въздушният удар е бил „провокативен и непропорционален” и поставя в опасност американските военни и дипломати в региона.

Междувременно новият командир на Бригадите Ал Кудс Есмаил Гаани обеща да изгони Съединените щати от региона. Иранските власти обявиха, че се отказват от придържането към оставащите ангажименти по ядрената сделка със световните сили.

На поклонението в Техеран присъстваха милиони иранци. Тълпите призоваха за отмъщение, каквото по-рано обещаха и ирански военни и политически лидери. Световните агенции съобщават, че това е най-голямото събиране на хора от 1989 г., когато бе погребан основателят на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.

Мнозина иранци смятат Солеймани, награждаван ветеран от 8-годишната война с Ирак, за национален герой. Мащабната процесия започна от Техеранския университет и стигна до Площада на свободата.

Останките на генерала ще бъдат пренесени в свещения за шиитите град Ком за церемония преди погребението в родния му град Керман във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG