Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Боинг" откри нов дефект в 737 МАКС


Boeing Max 737
Boeing Max 737

Нов дефект беше открит в самолетите Боинг 737 МАКС по време на одита, поискан от Федералното управление за авиация на САЩ, съобщи БТА. Два прекалено близки един до друг снопа кабели могат да предизвикат катастрофа.

Компанията принудително заземи този модел пред 2019 г. Това се случи след два последователни инцидента с полети на Lion Air и на Ethiopian Airlines, при които загинаха 346 души. Беше установено, че дефект в системата за стабилизиране при полет (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS) е вероятната причина за двете авиокатастрофи.

Ако рискът от новооткрития дефект бъде потвърден, конструкторът ще трябва да раздели кабелите в 800 вече произведени самолета 737 МАКС. "Боинг" ще трябва да провери и дали същият проблем не съществува и при предшествениците на МАКС - общо 6800 самолета 737 Ен Джи (737 NG).

Заради финансовите трудности на компанията може да се наложи да вземе допълнителен кредит в размер до 5 млрд. долара, за да помогне за покриване на разходите, свързани със 737 Max. Така дълговете на компанията могат да достигнат 15 млрд. долара през първата половина на настоящата година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с казуса.

Разходите около принудително заземяване на самолетите 737 MAX са толкова високи, че ще са необходими повече средства, тъй като остава неизвестно кога този модел на "Боинг" ще може отново да полети, посочва изданието.

През последните 15 месеца "Боинг" е изправен и пред редица искания за обезщетение от страна на авиокомпании и от семействата на загиналите при двете катстрофи. С оглед на търсенето на компенсации се очаква разходите на компанията да нараснат драстично в началото на 2020 година. Акциите на Boeing Inc. поевтиняха с 1,3% на извънборсовата търговия на "Уолстрийт" в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG