Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България не е фактор, но е уязвима". Къде е интересът на София в конфликта между САЩ и Иран?


Българските премиер и президент засега не са коментирали конфликта между САЩ и Иран
Българските премиер и президент засега не са коментирали конфликта между САЩ и Иран

Географското положение на България я поставя в уязвима позиция заради засилващия се конфликт между САЩ и Иран след ликвидирането на генерал Касем Солеймани. Макар до момента София да няма официална позиция по случая, тя трябва да е много внимателна за последващите действия на Техеран и ясно да защити своя интерес от деескалация на напрежението в Близкия изток.

Това коментираха пред Свободна Европа журналистът и преподавател Мохамед Халаф и зам.-директорът на Европейския съвет по външна политика и бивш говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева.

Според Халаф ответната реакция на Иран след убийството на Солеймани ще включва конкретни действия на прокси организации на Революционната гвардия на ислямската страна в Европейския съюз (ЕС).

"Революционната гвардия има дейност в България, не може да се отрича това"

"България е част от ЕС, тя не е фактор, но е заплашена и уязвима, защото Революционната гвардия има дейност в България, не може да се отрича това. Нека службите кажат, но аз имам информация – иранците имат тук подставени лица, имат компании и фирми, които перат пари и им осигуряват логистика, имат опити за дейности в различни райони", коментира журналистът от иракски произход, който живее в България от 1978 г.

По думите му убитият Солеймани е бил "архитект на атентата в Сарафово" и българските служби трябва внимателно да следят какво ще бъде влиянието на Иран оттук нататък на територията ни. Журналистът посочи още, че Революционната гвардия има много клетки в Европа и не крие намеренията си да удари по американските интереси на Стария континент.

"Европа трябва много да внимава. Досега европейците се подмазваха на Иран. И те трябва да поемат отговорност за това. Защото ако в самото начало, когато Иран напусна ядреното споразумение, европейците налагаха санкции, сега поведението на Иран щеше да е различно", добави Халаф, определяйки решението на американския президент Доналд Тръмп за ликвидирането на Солеймани като "най-смелото, адекватно и навременно, което е взимано от САЩ от 40 години насам".

Като знак за промяна в европейските нагласи, журналистът посочи решението на германското правителство да забрани дейността на финансираната от Иран шиитска организация Хизбула, взето непосредствено преди Нова година.

Според Весела Чернева, подобно на повечето европейски страни, които не са част от групата "Е3" (Франция, Германия и Великобритания като страни в споразумението за ядрената програма на Иран), България следва позицията на групата, която вече призова Техеран да се придържа към договореностите от 2015 г.

"Ние не сме нито в позицията на Балтийските страни, нито дори на Полша"

"Същевременно обаче България е много близо до зоната на този конфликт, така че със сигурност е в неин интерес да има деескалация, напрежението да бъде понижено и със сигурност позицията ѝ би трябвало да е такава и би трябвало да се изразява по този начин. Ние не сме нито в позицията на Балтийските страни, нито дори на Полша. Ние сме много по-близо до зоната на тези конфликти и всякакъв вид дребни сметки трябва да останат на заден план, защото деескалацията е от жизнено значение за сигурността на България", заяви Чернева.

Имаше ли българска реакция

На пръв поглед единствената официална реакция на България до момента е позиция, качена на страницата на Министерството на външните работи (МВнР) от четвъртък, 2 януари. Всъщност това е денят преди САЩ да ликвидират генерал Касем Солеймани.

"Изразяваме силна загриженост във връзка с ескалацията на напрежението и насилието в Ирак, довело до масови безредици пред посолството на САЩ в Багдад и нанасяне на щети и палеж на част от неговите съоръжения. Подобни събития носят крайно негативен заряд особено на прага на новата 2020 г., когато народите по света и в региона гледат към бъдещето с надежда за повече мир и сигурност", се казва в съобщението.

Позицията не е публикувана във Фейсбук страницата на министерството, както обичайно се случва. След ликвидирането на Солеймани позиция на официалната страница на МВнР няма. Единствената реакция от страна на ведомството е публикувана в Туитър-акаунта му.

"България следи с голяма загриженост продължаващата ескалация в Ирак, който е изправен пред много предизвикателства за сигурността. Крайната сдържаност е от изключително значение за предотвратяване на спиралата на насилието и за предотвратяване на развитие на ситуацията, което може да има пагубни последици за мира и стабилността в региона и извън него", се казва в туитър-съобщението. "Ние подкрепяме усилията на ООН, ЕС и международните партньори за успокояване на ситуацията. Без глобалната коалиция, ръководена от САЩ за борба с Даеш, стабилизирането и възстановяването на Ирак ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно", продължава то.

Неофициално от кабинета коментираха пред Свободна Европа, че страната ни е "сондирала" темата със своите партньори в лицето на САЩ и ЕС, и е преценено да няма "особено разгласявана" реакция.

"На европейско ниво се вижда, че също не говорят за случилото се"

"На европейско ниво се вижда, че също не говорят за случилото се", каза пред Свободна Европа източник от МВнР. Подобно твърдение обаче не е съвсем вярно, тъй като ден след убийството на иранския генерал Германия обяви, че затяга мерките за сигурност около американски, израелски и еврейски институции и културни центрове.

"С оглед на последното развитие виждаме опасност от ескалация. Затова призоваваме за сдържаност и хладнокръвие, които да успокоят напрежението", заяви една от говорителките на германския кабинет Улрике Демер.

На практика засега единственият високопоставен български политик, който се е коментирал конфликта САЩ – Иран, е българският еврокомисар Мария Габриел. Тя каза пред бТВ, че наблюдава случващото се със "сериозна тревожност", подчертавайки, че цитира думите на върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел.

Весела Чернева
Весела Чернева

На сметката на ЕС

"Първо трябва да кажем, че личността на ген. Солеймани е една от най-мрачните в Близкия изток. Един човек, отговорен за много убийства, конфликти и престъпления. Въпреки това действията на САЩ изглеждат непланирани и в момента не само всеки американец, а всеки гражданин на Западния свят може да бъде обект на иранска атака в отговор на случилото се", коментира пред Свободна Европа Весела Чернева.

Зам.-директорът на Европейския съвет по външна политика прогнозира, че сега Иран ще се опита да разшири влиянието си в Ливан, което би имало отражение върху гражданската война в Йемен. По думите ѝ на фона на нестабилността в Северна Африка в момента, ескалацията на напрежението в региона е "последното, от което има нужда Европа".

"Тактическите решения на Тръмп е възможно да се окажат на сметката на ЕС"

"Америка може да реши да се изтегли изцяло от региона, докато Европа няма как да се премести от там, където се намира. Да не говорим, че има много и ирански, и близкоизточни диаспори в страните членки на ЕС. Всичко това означава пренасяне на това напрежение много близо до границите на ЕС или дори в самите страни членки. Тоест, тактическите решения на президента Тръмп, който знаем, че в момента е в предизборна кампания и е обект на процедура по импийчмънт, е възможно да се окажат на сметката на ЕС", допусна Чернева.

Мохамед Халаф
Мохамед Халаф

Смело решение

Мохамед Халаф застъпи тезата, че решението за ликвидирането на Солеймани е навременно и адекватно. Подчертавайки, че не се определя като привърженик на Тръмп, иракският журналист обясни, че споделя позициите му спрямо Иран. Според него "най-голямата щета за света, която нанесе Барак Обама, е, че позволи на Иран да прави каквото си иска". Халаф припомня решението за оттеглянето на американските войски от Ирак през 2011 г., позволило по думите му Иран да поеме контрол над страната.

"Солеймани беше архитект на гражданските войни в Йемен, Сирия, Ирак"

"Солеймани беше архитект на гражданските войни в Йемен, Сирия, Ирак. Солеймани беше архитект на убийствата на над 600 американски войници и на осакатяването и раняването на 37 000 до 40 000 американци по време на американското присъствие в Ирак. Не е отговорен той лично, но той ръководеше проиранските милиции в Ирак, които извършиха това и така подкопаха проекта за демократизация на Ирак и региона", заяви журналистът пред Свободна Европа.

Той припомни събитията, предшестващи ракетния удар, при който бе убит влиятелният ирански генерал – сваленият над Залива американски дрон, ударите по петролни съоръжения в Саудитска Арабия, атаките срещу базите на иракската армия. Всички – останали без отговор от Вашингтон.

"След това започнаха да хвърлят ракети върху американското посолство (в Багдад). И на това не отговори (Тръмп). Имаше обаче указания от Солеймани да ударят база в град Киркук. Там беше убит един американски предприемач и ранени трима американски войници. Тръмп веднага отговори с атаки срещу база на иракската Хизбула на границата със Сирия. Това е най-голямата база на тази милиция, която е снабдена от Иран с много нови ракети. Веднага след като американците удариха тази база, Солеймани нареди щурма срещу американското посолство", припомни Халаф.

По думите му основната причина за ликвидирането на иранския генерал обаче е информация на САЩ за подготвяно повторно нападение срещу американското посолство, включващо план за взимане на заложници и последващ преврат в Ирак.

"Иранците трябва да знаят, че има червени граници, които не могат да преминават"

"Целта на иранците беше да унижат президента Тръмп и да покажат, че САЩ са слаба държава, която не може да отговори на техните предизвикателства. По този начин те искаха да подпомогнат демократите в процедурата им по импийчмънт, да предизвикат политическа криза и така да осуетят преизбирането на Тръмп. Той обаче го разбра много добре и затова се стигна до този момент. Иранците трябва да знаят, че има червени граници, които не могат да преминават", коментира Халаф.

Той категорично отхвърли "апокалиптичните сценарии" за назряващ нов световен конфликт, аргументирайки се, че нито Русия и Китай биха влезли във война със САЩ заради убийството на Солеймани, нито Иран е готов на "директен бой".

"Тръмп беше прав и смел в това решение, защото този човек (Касем Солеймани) трябваше да изчезне от света, защото хората в арабския свят знаят какво представлява той. Той е причината за всички тези страдания в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен. Сега те ще си отдъхнат, защото той беше стратегът и отскоро започнаха да го подготвят за президент", обобщи Мохамед Халаф.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Полина Паунова

    Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа от 2019 до 2022 година. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG