Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор и кметът на Перник отмениха срещите с Нинова за водната криза


Главният прокурор и кметът на Перник отказаха среща с Корнелия Нинова, за да не се политизира въпросът с водната криза

Главният прокурор Иван Гешев и кметът на Перник Станислав Владимиров отказаха да се срещнат с председателката на БСП Корнелия Нинова. Планираните разговори за водната криза в града и околните села бяха отменени, тъй като според двамата лидерката на социалистите се е опитала да извлече политически дивиденти.

„Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните ѝ правомощия, независимо от политическия субект“ се казва в официалното съобщение от държавното обвинение.

Според кмета Владимиров, който е част от БСП, кризата с водата в града не е събитие, което трябва да се политизира.

„Не може, а и аз отказвам да участвам в сблъсък на партийни агитки на фона на тази голяма криза“, каза той пред сайта zapernik.com и допълни, че това е второто посещение на Нинова в града в рамките на седмицата. Той обвини в политизиране на кризата с водата и депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, както и лидерката на „Изправисе.бг“ и бивш кандидат за кмет на София Мая Манолова.

На пресконференция в Перник самата Нинова обяви, че е задала писмено въпроси към главния прокурор, а за среща с него е била упълномощена от гражданите на Перник. Въпросите на лидерката на социалистите са били за това дали има образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, кои са обвинените длъжностни лица и дали се води разследване по договора за ремонт на язовир „Студена“ на стойност 32 млн. лева.

По-рано през деня министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не вижда защо трябва да подава оставка заради кризата в Перник. Пред БНТ той призна, че още през септември 2019 г. се е знаело, че водата в язовир „Студена“ ще стигне само до края на годината, но подчерта, че само местната власт е можела да наложи режим.

Относно повдигнатото срещу него и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обвинение за това, че двамата носят вина за кризата с водата, Димов заяви, че единственото, което те трябва да направят е „ да съдействаме на прокуратурата да решим проблема“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG