Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана "факт" в западната преса


Санна Марин
Санна Марин

Вероятно сте прочели новината, че финландският премиер Санна Марин въвежда 4-дневна работна седмица, на 6-часов работен ден. Съобщения за това бяха публикувани в редица западни авторитетни издания.

Е, не е вярна. Финландия няма подобни планове, съобщава изданието News Now Finland.

Медията описва предисторията на случая. Идеята за намаляване на работната седмица е била обсъдена на форум на социал-демократите в Турку през август. Това обаче не я прави част от правителствената програма, съобщава "News Now Finland".

Самата Марин публикува тогава туит, в който изказва мнение, че за хората би било по-добре да прекарват повече време със семействата и любимите си занимания. В тогавашната си публикация в социалната мрежа тя твърди, че "това може да бъде следващата стъпка в нашия трудов живот“.

Мнението ѝ обаче не е включено в партийни документи и не е част от управленските намерения, отбелязва медията.

Въпреки че на форума се обсъждат политически въпроси, той по-скоро е празнуване на историята на партията, а не за формулиране на политика, пише News Now Finland.

На 16 декември обаче, повече от четири месеца след събитието на социалистите в Турку, австрийският информационен бюлетин "Контраст" възражда историята. Журналистката Патриша Хубер цитира туита на Марин. Написаното в изданието почти съвпада с публикациите във финландските медии от събитието, пише News Now Finland.

Следващият път, когато историята се подема отново е на 2 януари 2020 г., когато базираният в Брюксел вестник "Нова Европа“ публикува статия на журналистката Зои Дидили под заглавие "Финландският премиер Марин призовава за 4-седмичен и 6-часов работен ден в страната. "

От публикациите изглежда, че това е инициатива, обявена след като Марин стана премиер. "Сана Марин, новият министър-председател на Финландия, от началото на декември призова за въвеждане на гъвкав работен график в страната, който ще предвижда 4-дневен седмица и 6-часов работен ден", пише "Нова Европа".

"Изречението е подвеждащо, защото представя думите й като инициатива след сядането на премиерския пост", пише "News Now Finland".

Изданието отбелязва, че изглежда тъкмо статията на "Нова Европа" е предизвикала следващите публикации, особено в британската преса, в които се цитират коментарите на Марин за хората, които си заслужават да прекарат повече време със семействата си. Те обаче вече не предлагат контекст или времева линия за оригиналната информация.

"Начинът, по който материалът е подбран и адаптиран, без да се проверят фактите от толкова много медии с добра репутация, е притеснителен в епоха, в която хората бързат да разпространяват информация, без да потвърждават нейната достоверност", пише News Now Finland.

Изданието предлага на официалните власти да поддържат екипи, които могат да идентифицират и реагират на фалшиви новини и дезинформация, преди те да бъдат подети от големите медии.

В момента в ЕС най-късата работна седмица е във Франция - 35 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG