Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата и ДАНС ще проверяват вероятността от водна криза в Ботевград


Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза и в Ботевград. Поводът, според прессъобщение на държавното обвинение е публикация в "Медиапул“, в която се твърди, че частна ВЕЦ, собственост на бащата на Валентин Златев – Васил, източва водата на града, както и други статии с подобни твърдения. Всички те се базират на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир „Бебреш“ и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

"Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ "Бебреш“, собственоност на дружеството "Агрохолд“ с управител бившия кмет на Правец Васил Златев", се отбелязва в съобщението на прокуратурата.

Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“. Ето защо Специализираната прокуратура е възложила на ДАНС да провери информацията. В инструкциите на прокуратурата се изисква да се уточни работния режим на ВЕЦ-а, мерките, предприети за справяне с недостига на вода в язовира, както и дали действително има опасност от воден режим в Ботевград. Предмет на проверката ще бъде и какви са алтернативните източници на вода за общината.

Миналата седмица от "Напоителни системи" съобщиха, че водната централа не източва язовира, водата, от който се използва само за нуждите на местното население. Фирмата провери сигнала на кмета на Ботевград по искане на премиера Бойко Борисов. От проверката стана ясно, че централата не работи от миналия септември, така че не вероятно намаленото съдържание на язовира да се дължи на нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG