Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бедствието в Австралия. Какво знаем до момента?


Според експерти пожарите в Австралия са безпрецедентни
Според експерти пожарите в Австралия са безпрецедентни

В последните месеци вниманието на света е приковано към нестихващите пожари в Австралия. Бедствието, отнело живота на десетки хора и милиони животни, бе определено от някои наблюдатели като световен катаклизъм. Други пък не видяха "нищо ново" в ужаса, разразяващ се в бившата британска колония. Каква обаче се знае за ситуацията в Оз, как реагират властите и какви са прецедентите?

Къде горят пожарите и кога започна всичко

Масовите пожари започнаха през август. Обхватът им нарастна неимоверно с началото на лятото на континента – през септември.

От доклад на държавното бюро по метеорология на Австралия става ясно, че първите огнища са се разкрили в Нов Южен Уелс (НЮУ) и Виктория, а основна причина са били високите дневни температури, ниската влажност и силните ветрове.

С развитието на кризата пожарите продължават да бушуват основно в НЮУ, където се намират Сидни и столицата Канбера, а населението наброява 7 млн. души.

Много тежка е ситуацията и в съседния щат Виктория. Там преди дни заревото от пожарите превърна нощта в ден в близост до крайбрежното градче Малакоота, откъдето бяха евакуирани 4 хил. души.

Небето над Малакоота
Небето над Малакоота

Във Виктория се извършват и други масови евакуации със съдействието на военните.

Третият най-засегнат щат е Южна Австралия.

По данни на различни медии става ясно, че общият брой евакуирани граждани е над 100 хил., жертвите са 23, а още десетки са в неизвестност.

За сравнение последните големи пожари в Калифорния се разпростяха на площ от 1.8 млн. хектара, а тези в Амазония – на 900 хил. хектара. Общата територия, опустошена от пожарите в Австралия, е повече от 5 млн. хектара.

Коалите са сред най-засегнатите от пожарите животински видове
Коалите са сред най-засегнатите от пожарите животински видове

Огромни са и притесненията заради смъртта на милиони животни. Според експерти заради пожарите редица видове са изправени пред изчезване.

Нормално ли е? Какво показва историята

Ключова тема, подхваната от много от скептиците и особено от представители на австралийското правителство, е дългата история на горски пожари в Австралия.

По данни на центъра за следене на горските пожари в университета Уолонгонг от ноември, цитирани от Гардиън, в последния половин век на територията на НЮУ има само две години, които могат да се сравнят по мащабност с пожарите от 2019 г. Сходни в размера си бедствия е имало през 1974 г. и 1984 г.

Цифрите показват, че засегнатата територия за календарната 2019 г. е близо 3 млн. хектара, което е с половин милион повече от 1984 г. и с половин милион по-малко от опустошенията през 1974 г.

Сходна, но с по-малко засегнати площи, е и ситуацията във Виктория и Южна Австралия.

Според учените обаче опожарението от 2019 г. е по-различно и много по-тревожно в сравние със случаите от миналото.

Според директора на центъра в Уолонгонг Рос Брадсток през 1974 г. пожарът е засегнал основно отдалечени територии в западната част на страната, като стихията е погълнала зелени площи, които обаче не са били горски. Тогава предпоставка за големият обхват на огъня са били необичайно големите дъждове, довели до избуяване на тревата, която се е превърнала в подходящо "гориво".

За сравнение - кризата през 2019 г. се дължи на суша. Засегнати са множество гори, а лесното разнасяне на пламъците се дъжли на изсъхналите растения. Дъждовете между януари и август 2019 г. са рекордно ниски за голяма част от НЮУ и южната част на Куинсленд.

Еколозите подчертават също, че в голяма част от горите в източната част на НЮУ на юг от Сидни и в близост до столицата Канбера, пожарите са безпрецедентни.

Ситуацията е уникална също и поради факта, че по едно и също време на няколко различни места горят пожари с огромен обхват.

Преди няколко дни стана ясно, че бушуващата стихия генерира толкова много горещина, че създава собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури, както и огнено торнадо.

Повечето експерти се обединяват около мнението, че ситуацията на южния контитент е нещо, което никога досега не е виждано.

Действията на властта и гневът на гражданите

На фона на кризата в страната, която прикова вниманието на света, правителството предизвика гняв от страна на гражданите, а също и на пожарникарите, борещи се със стихията.

Основна причина за недоволството станаха поредица от действия на министър-председателя Скот Морисън.

В разгара на кризата през декември премиерът разгневи сериозно австралийците, заминавайки на почивка в Хавай. Той оправда действията си със семейни ангажименти. В крайна сметка, след смъртта на един от доброволците, включили се в потушаването на огъня, Морисън се принуди да прекрати преждевременно отпуска си.

„Когато дадеш обещание на децата си, се опитваш да го спазиш, но като министър-председател имаш други отговорности“, каза той в интервю, с което се опита да поднесе извинение за действията си.

В същото време правителството взе решение да създаде Национална агенция за възстановяването от пожарите. Според местното законодателство всеки щат е отговорен за управлението на противопожарната безопасност, а управлението й не е централизирано.

Това доведе до конфликт между Морисън и комисионера на пожарната служба в НЮУ Шейн Фитцсимънс. Според началника на пожарникарските бригади в най-засегнатия щат действията на правителството са внеснли допълнителен хаос и объркване в най-тежките дни от кризата.

На свой ред премиерът определи създалия се конфликт като „разрив в комуникацията“, но все пак защити идеята за създаване на централизирано звено. Междувременно видеото, с което създаването на институцията бе оповестено, беше иронизирано в множество видеа в социалните мрежи.

Опитът на Морисън да потуши публичният скандал с обиколка на част от засегнатите от пожара населени места, също беше несполучлив. В едно от най-популярните видеа от последните дни се вижда как пожарникар, изгубил дома си в следствие на стихията, отказва да се ръкува с премиера и да приеме извинението и благодарността му.

Пострадала от пожарите австралийка отказва да се ръкува с премиера Морисън
Пострадала от пожарите австралийка отказва да се ръкува с премиера Морисън

На места гражданите посрещнаха премиера с ругантни и обвинения, че бездействията и бавната реакция на държавата е довела до загубата на хиляди домове в страната.

Стихията в Австралия и световната съпричаност към страданието на континента стана причина и за прецедент в социалната мрежа Фейсбук. Известната австралийска комедийна актриса Селест Барбар създаде плтаформа за набиране на средства за подкрепа от бедствието. За три дни кампанията й събра рекордните близо 30 милиона долара. Това се оказа най-бързо развиваща се благотворителна инициатива в социалната мрежа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG