Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки жертви на погребението на Солеймани. Иран обяви всички военни от САЩ за "терористи"


Няколко милиона души са се стекли за погребението на ген. Солеймани.
Няколко милиона души са се стекли за погребението на ген. Солеймани.

Поне 50 души загинаха, а други 213 бяха ранени по време на погребалната церемония на убития ирански генерал Касем Солеймани. Причината е струпването на много хора, някои от които са били стъпкани. Според наблюдатели няколко милиона души са се стекли в Керман, родният град на Солеймани, който е в югоизточната част на Иран. Това съобщи държавна телевизия, цитирана от "Асошиейтед прес", в онлайн изданието и профилите си в социалните мрежи, без да посочва откъде има данните.

Заради събитията погребението беше прекъснато, като властите съобщиха, че допълнително ще бъде решено кога то ще продължи.

Процесията пък бе съпъствана с викове "Смърт на Америка".

Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция. "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той.

Закон в Иран обяви всички американски военни за терористи

Междувременно иранският парламент прие във вторник закон, класифициращ всички американски военни сили като "терористични", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна нормативен акт, който обявява за "терористични" американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия. Съгласно новия текст това определение вече обхваща "всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани", предаде ТАСС, позовавайки се на иранската информационна агенция "Фарс".

САЩ предупредиха за повишен риск от атаки срещу кораби

В същото време САЩ предупредиха за повишен риск от нападения срещу американски кораби в Близкия изток във вторник.

Районът е жизненоважен за доставките на петрол, който се извършва основно чрез танкери през Персийския залив.

По-рано Великобритания обяви, че изтегля част от дипломатическия си персонал от Иран и Ирак, а Германия – част от 450-членния си военен контингент в Ирак, който е част от международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Поне 30 военослужещи ще бъдат преместени в Кувейт и Йордания. Външният министър Хейко Маас заяви, че Берлин е в процес на уточняване дали поканата на иракските власти за разполагането им е още в сила. Миналата седмица иракският парламент поиска оттеглянето на американските войници. След погрешно изпратено от Пентагона писмо, че те ще се изтеглят от страната, в понеделник вечер държавният секретар за отбраната Марк Еспър заяви, че контингентът остава на позициите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG