Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Испания избра Педро Санчес за премиер


Педро Санчес
Педро Санчес

Педро Санчес беше избран за премиер на Испания от парламента във вторник. За него гласуваха 167 от народните представители, 165 бяха "против“, а 18 се въздържаха.

Това беше второ гласуване за тази седмица на парламента по избора на правителството, след като в неделя Санчес не успя да получи необходимото мнозинство.

Така той застава начело на ново коалиционно правителство между своята Испанска социалистическа работническа партия и стоящата по вляво от нея коалиция "Унидас подемос", в която водеща е крайно лявата партия „Подемос“.

Испанците гласуваха два пъти на предсрочни общи избори през 2019 г., след като партиите, получили доверието им, начело със социалистите, не успяха да съставят правителство.

Успехът на Санчес стана възможен, след като той си осигури подкрепата на групи като Баската националистическа партия (PNV). Вотът обаче се оказа валиден единствено заради въздържането на 13-те депутати на каталунската сепаратистка левица (ERC) и 5-имата депутати от „Билду“ (баски сепаратисти, наследници на политическата крило на ЕТА).

В новото правителство „Подемос“ ще има 5-има министри, включително нейният лидер Пабло Иглесиас, който ще е вицепремиер. Програмата на кабинета, представена преди седмица, предвижда увеличение на данъка върху високите доходи, увеличение на минималната работна заплата, преразглеждане на законодателството за пазара на труда, преоценка на пенсиите, план за борба с обезлюдяването на селски райони, както и преразглеждане на Закона за историческата памет, оценяващ режима на Франко.

Кабинетът обаче ще е на малцинството, тъй като социалистите и крайната левица имат общо 155 гласа в 350-членния Конгрес на депутатите. Управляващите ще трябва да търсят подкрепа в парламента и извън партиите, които гласуваха за правителството.

Според наблюдатели управлението ще бъде нестабилно, заради ожесточената позиция на трите формации от десницата, които обявиха война на управлението, включително отправяйки заплахи срещу депутати, които го подкрепят.

За да се върне във властта Санчес трябваше да се споразумее и с каталунските сепаратисти от Републиканската левица на Каталуния (ERC). Техният лидер Ориол Джункерас беше осъден на 13 години затвор за подбуждане срещу испанската държава за организирането на референдума за самоопределение през 2017 г., който беше забранен от Мадрид. Очаква се до края на януари Джункерас да бъде потвърден като член на Европейския парламент, за какъвто бе избран през май. Досега той и още петима евродепутати от неговата партия не могат да заемат местата си, тъй като Мадрид не издаваше потвърждения за избирането им.

Очаква се правителството и ECR до две седмици да започнат консултации за уреждане на ситуацията с Каталуния, които целят уреждане на конфликта.

През ноември 2019 г. социалистическа партия на премиера Педро Санчес спечели четвъртия парламентарен вот в последните четири години в Испания. Съставянето на правителството отне три месеца.

Санчес беше определен за действащ премиер от краля през юни 2018 г., след като правителството на Мариано Рахой падна при вот на недоверие в парламента.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG