Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания


Лидерът на социалистите Педро Санчес и колегата му от Подемос Пабло Иглесиас
Лидерът на социалистите Педро Санчес и колегата му от Подемос Пабло Иглесиас

Спечелилата изборите Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) и крайнолявата формация "Подемос" се договориха да формират коалиция, съобщи Евронюз. Споразумението беше обявено от лидерите на двете партии Педро Санчес и Пабло Иглесиас и ще даде 155 от необходимите 176 депутати за формиране на парламентарно мнозинство.

"Време е да оставим настрана всички упреци", каза Иглесиас след подписването на пакта. Според испанската преса коалиционното споразумение, което през лятото беше отхвърлено, вече е станало възможна заради включването на лидера на "Подемос" в управлението. Очаква се той да получи поста на вицепремиер - вариант, който през лятото Санчес категорично отказа.

От своя страна лидерът на социалистите обяви, че подписаната с "Подемос" коалиция е за срок от четири години, но тъй като тя не води до парламентарно мнозинство ще се търси подкрепа от някоя от по-малките партии.

Ако коалиционното правителство успее да се издигне на власт, това ще е първият подобен случай от възстановяването на демокрацията в страната през 1977 г., както и първият кабинет, в който ще бъдат включени представители на крайнолява партия.

Въпреки надеждите на Санчес да намери подкрепа за правителството си, три от по-големите партии – Народната, крайнодясната "Вокс" и либералите "Сиудаданос" вече заявиха, че ще се противопоставят на коалицията. Това ще направи Санчес зависим от представителите на баските националисти или Каталунската републиканска левица (ERC).

В неделя социалистите спечелиха четвъртия парламентарен вот в Испания за последните четири години. С тази победа Педро Санчес за пореден път получи шанс да оглави правителство в опит да изведе страната от парламентарната криза, в която изпадна в последните няколко години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG