Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистите отново спечелиха в Испания. Ще има ли този път правителство?


Социалистите на Педро Санчес спечелиха, но ситуацията за тях стана по-сложна
Социалистите на Педро Санчес спечелиха, но ситуацията за тях стана по-сложна

Управляващата социалистическа партия на премиера Педро Санчес спечели четвъртия парламентарен вот в последните четири години в Испания. Въпреки победата левите губят няколко места в сравнение с изборите през април, което ги оставя много далеч от формиране на мнозинство, съобщава Ройтерс.

„Нашият план не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да сформиране стабилно правителство“, заяви Санчес.

След преброяването на бюлетините в над 99 % от избирателните секции, резултатите показват, че социалистите получават 28 % от гласовете, с което получават 120 места в долната камара на парламента, при необходими 176 за постигане на мнозинство. Също според очакванията втора остава Народната партия с близо 21 % от гласовете и 88 места в парламента, с което тя подобрява резултатите си от април. Нейният лидер Пабло Касадо обяви, че Испания повече не може да чака правителство, но се съгласи, че след вота в неделя формирането на кабинет е станало още по-трудна задача.

Големият победител от неделният вот в Испания е крайнодясната „Вокс“. Националистите печелят 15.1 % от гласовете и 52 места, което е над два пъти повече от досегашните 24 депутати. С този резултат считаната за периферна партия, която печели подкрепа само в някои региони, се превръща в трета политическа сила в страната.

Големите губещи са отказалите да сформират правителство със социалистите либерали от „Сиудаданос“ и крайно-левите „Подемос“, които съответно печелят 9.8 % и 6.8 % на изборите, а общо губят 73 места в парламента.

С вота в неделя Педро Санчес се надяваше да получи повече места в парламента и значително да се доближи до изплъзващото му се от повече от година мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG