Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран атакува бази на САЩ в Ирак. "Засега всичко е наред", отговори Тръмп


Иранска ракета поразява цел в Ирак. Снимката е от иранска държавна агенция
Иранска ракета поразява цел в Ирак. Снимката е от иранска държавна агенция

Иран изстреля десетки ракети в сряда сутрин срещу цели в Ирак, сред които са поне две от базите с американски и коалиционни войски, съобщи Пентагонът.

Ударени са военните бази в "Айн ал Асад" и Ербил. Все още се прави оценка на щетите.

Иранската ислямска революционна гвардия пое отговорност за нападенията, съобщи иранската държавна телевизия. Атаките са като отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, ръководител на революционната гвардия, който бе убит при американска ракетна атака в Багдад миналата седмица.

Изявление на иранската армия обещава "още разрушителни отговори". Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви, че страната му е предприела "пропорционални действия в самозащита".

"Иран предприе и изпълни пропорционални мерки в самозащита според Член 51 от Хартата на ООН... Ние не искаме война, но ще се защитаваме срещу агресията", написа Зариф в Туитър. Той също препоръча на САЩ да изтеглят войските си от региона, ако не искат жертви сред войниците.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че "всичко е наред" след ракетните удари. Очаква се изявление по-късно днес.

"Оценката на жертвите и щетите се извършва в момента. Засега всичко е наред. Ние имаме най-мощната и добре оборудвана армия в целия свят, със значителна преднина!", написа Тръмп в Туитър.

Военновъздушната база в "Айн ал Асад" е в западната част на Ирак. Базата в Ербил е в северната част и тя е център за специални операции, със стотици войници, логистичен персонал и експерти от разузнаването.

Нападенията бяха извършени часове след погребението на Солеймани в родния му град Керман. При церемонията загинаха над 50 души. Ръководството на Иран обеща да отмъсти за смъртта на Солеймани.

"Готови сме за всичко. И тогава ще отговорим подходящо на всяко тяхно действие", каза преди ден американският военен министър Еспър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG