Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин, Ердоган, Борисов и Вучич откриха "Турски поток" в Истанбул


Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на Сърбия - Александър Вучич
Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на Сърбия - Александър Вучич

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин официално откриха газопровода „Турски поток“. На церемонията бяха поканени държавният глава на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов. По газопровода ще се транспортира природен газ от Русия към Турция, а от там – през България към Сърбия и Централна Европа.

„Газопроводът е знак за добрите отношения и сътрудничеството за доброто на нашите народи и народите в цяла Европа, в целия свят“, каза Путин по време на церемонията.

Откриването се проведе Истанбул, където държавните и правителствените ръководители на държавите бяха посрещнати на фона на драматична музика и осветление в залата на тържествената церемония.

Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердогар и на Сърбия Александър Вучич
Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердогар и на Сърбия Александър Вучич

Газопроводът по дъното на Черно море, който ще замести досега действащия „Син поток“, е с капацитет 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Половината от това количество ще продължава към Югоизточна и Централна Европа. Продължението му през България, което премиерът нарича „Балкански поток“, подчертавайки, че става дума за разширяване на българската газопреносна мрежа, се строи. Газопроводът в Сърбия е почти готов, обяви по-рано президентът Александър Вучич.

Преди месец руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск бави изграждането на отсечката от газопровода „Турски поток“ от турската до сръбската граница. Борисов увери тогава руския държавен глава, че строителството на инфраструктурата тече с пълна сила.

Русия вече започна да доставя газ през газопровода. Очаква се след като инфраструктурата е готова, руската държавна газова компания „Газпром“ да доставя около 3 млрд. куб. м газ годишно в България. Досега такова количество се доставяше през Украйна и Румъния. Заради влошаването на отношенията между Киев и Москва след анексирането на Крим, Русия реализира проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“, които заобикалят Украйна. САЩ наложиха санкции върху фирмите, които работят по двата газопровода.

Путин и Ердоган обсъждат Сирия, Либия и напрежението между САЩ и Иран

Преди откриването на мащабното съоръжение Путин и Ердоган обсъдиха сътрудничеството си по проекта. Руският президент дойде за срещата от Сирия, където във вторник се срещна със президента Башар Асад, срещу когото воюват Сирийските демократични сили в гражданска война, започнала през 2011 г.

Според официалните съобщения двамата президенти ще обсъдят по-късно ситуацията в Сирия и в Либия, където също се води гражданска война. Турция преди дни взе решение да изпрати войници и оръжие в подкрепа на признатото от ООН правителство, докато Русия подкрепя самопровъзгласилото се правителство на Халифа Хафтар.

Президентите ще говорят и за напрежението в Близкия Изток след като САЩ ликвидираха иранския генерал Касем Солеймани, а от страна на Техеран последваха бомбардировки срещу военни бази в Ирак, в които има американски военни.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Борисов и Вучич се договориха да наричат проекта „Балкански поток“

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. На срещата е уточнено, че Сърбия също ще нарича продължението на газопровода „Балкански поток“. „Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим диверсификация за следващите 20-30-50-години“, стана ясно от съобщение на правителствената информационна служба. Двамата са говорили също за автомагистрала „Европа“, която ще свързва двете страни.

Бойко Борисов и Александър Вучич
Бойко Борисов и Александър Вучич

Още две билатерални срещи в периферията на официалната церемония

Премиерът Борисов проведе и официална среща с президента на Турция, съобщи правителствената информационна служба. Той е отбелязал при срещата, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и е определил като ключово прилагането на съвместната Декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. „Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет“, изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Бойко Борисов и Владимир Путин
Бойко Борисов и Владимир Путин

Борисов говори за кратко и с Владимир Путин на път за официалното откриване. Премиерът увери руския държавен глава, че в България строителството на газопровода върви бързо, по думите му се строят между пет и седем километра на ден. Разговорът беше излъчен на живо във фейсбук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG