Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран отказва да даде черната кутия, а Канада иска участие в разследването на падналия самолет


Иран отказва да предаде черната кутия от полета на Боинг и представители на САЩ

Иран няма да предаде черната кутия от падналия на нейната територия Боинг 737-800 на производителя или на САЩ. Това заяви ръководителят на гражданската служба по авиация в Иран Али Абедзадех пред иранската Мехр, цитирана от Би Би Си. В самолетната катастрофа в сряда всички 176 души на борда на полета от Техеран за Киев загубиха живота си.

„Инцидентът ще бъде разследван от иранската авиационна организация, но ще бъдат допуснати и представители на Украйна“, каза още Мехр.

Според международните авиационни правилници Иран има право да води разследването на случая, тъй като катастрофата е настъпила на нейна територия. Честа практика в подобни ситуации е производителят да бъде включен, тъй като много малко държави имат капацитет да анализират черни кутии, коментира Би Би Си.

В същото време Канада изрази намерение да играе ключова роля в разследването, въпреки че не поддържа директни дипломатически отношения с Иран. Министър-председателят Джъстин Трюдо съобщи по време на пресконференция в Отава, че 138 от 176-те човека на борда е трябвало да се прекачат на връзки към Канада. По негови думи много от тях са били членове на голямата иранска общност в северноамериканската държава.

„Уверен съм, че чрез нашето участие, както през съюзници, така и пряко, ще успеем да сме основна част в това разследване“, каза Трюдо.

Канада скъса дипломатическите си отношения с Иран през 2012 г. и обикновено Италия играе ролята на посредник между Отава и Техеран.

По данни на украинските власти сред загиналите са 82 ирански граждани, 63 граждани на Канада, 11 украинци, включително 9-членният екипаж, 10 граждани на Швеция, четирима афганистанци, трима британци и трима германци.

В Украйна президентът Володимир Зеленски съобщи, че главният прокурор на страната ще започне разследване на случая. Той потвърди, че в Иран ще бъдат изпратени експерти, които да разследват причините за катастрофата.

„Нашият приоритет ще бъде да научим истината и да разберем кой е отговорен за тази ужасна катастрофа“, написа Зеленски във Фейсбук.

Президентът обяви 9 януари за ден на траур.

Към момента експерти от САЩ, Европа и Канада, цитирани от Ройтерс, се обединяват около мнението, че причина за падането на самолета е по-скоро технически проблем и инцидентът не е свързан с ескалацията в региона. Според тях най-вероятно се е стигнало до прегряване на двигател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG