Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалното министерство не откри нарушения в дома за хора с деменция


Социалният министър Деница Сачева
Социалният министър Деница Сачева

Проверка на министерството на труда и социална политика в дома за хора с деменция в село Горско Косово, където през миналата година са починали 24 души, „не е констатирала нарушения за недобросъвестност на персонала“. Това заяви пред бТВ министър Деница Сачева.

„Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем да говорим за недобросъвестност от страна на служителите в дома в Горско Косово. Тя не констатира нарушения на персонала“, каза Сачева. По нейни думи действащите домове за възрастни хора с деменция в България са общо 14, но в дългосрочен план всички те подлежат на закриване. Министърът каза още, че институциите се помещават в непригодни за целта сгради, както и че условията в тях не са добри. Тя все пак подчерта, че настаняваните хора са в тежко състояние и са над 80 годишни.

Преди седмица националният омбудсман Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев във връзка с условията в дома, а още в същия ден от прокуратурата във Велико Търново започнаха разследване.

В интервюто си пред бТВ Сачева заяви, че случаят Горско Косово дава повод да се говори отново за Закона за социалните услуги. Тя уточни, че в него няма текстове за извеждане на деца от семейство без съдебно решение и подчерта, че биологичните семейства и техните права се защитават до последно.

„В случаите, в които има тежко насилие и заплаха за живота и здравето на детето, то се извежда от семейството, но след това то трябва да бъде потвърдено от съда. Над 1800 деца са останали в своите семейства именно след намесата на социалните работници“, каза още Сачева.

В началото на декември влизането в сила на новия Закон за социалните услуги бе отложено по искане на парламентарната група на „Обединени патриоти“ заради „напрежението и атаките към него“. Дни по-рано в центъра на София се проведе протест срещу приемането на закона, популяризиран в групи в социалните мрежи, които се обявиха срещу обновяването на стратегията за детето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG