Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Светът гледа.“ Стотици протестираха в Иран заради сваления украински самолет


Протестите започнаха от студенти, събрали се пред два университета да почетат паметта на жертвите от самолетната катастрофа
Протестите започнаха от студенти, събрали се пред два университета да почетат паметта на жертвите от самолетната катастрофа

Стотици протестираха в Техеран заради свалянето на украинския пътнически самолет от Иран, при което загинаха 176 души, най-голяма част от които иранци. Демонстрации се проведоха пред два университета в столицата, появиха се съобщения за използван сълзотворен газ срещу протестиращите. Протестите в Ислямската република са рядкост и често биват потушавани с насилие от режима.

В събота Иран призна, че „неволно“ е свалил самолета близо до летището в Техеран „Имам Хомейни“ след като той се е насочил към критична инфраструктура на Иранската Революционна гвардия. При катастрофата загинаха всички хора на борда, включително иранци, канадци и иранци с канадски паспорти, украинци, граждани на Великобритания, Афганистан и Германия.

Протестите са започнали след като студенти са се събрали пред поне два университета в Техеран да почетат паметта на жертвите. Вечерта в събота срещу неделя започнаха да се появяват съобщения за безредици и насилие. Държавната информационна агенция „Фарс“ също публикува информация за протестите, според която демонстрантите са били около 1000, скандирали са срещу управляващите и са късали снимки на Касем Солеймани, ирански генерал, убит при американска въздушна атака на 3 януари.

Студентите са призовали отговорните за свалянето на самолета и тези, които в продължение на дни са прикривали отговорността на Техеран за трагедията, да бъдат изправени на съд. Протестиращите са скандирали „Оставка на върховния лидер“ (Али Хаменей) и „смърт за лъжците“. Според агенция „Фарс“ полицията е разпръснала протестиращите, които са блокирали пътищата. Видеоклипове в социалните мрежи показват, че срещу демонстрантите е използван сълзотворен газ.

В края на 2019 г. в Иран избухнаха големи антиправителствени протести заради поскъпването на петрола. Тогава властите ограничиха достъпа до интернет в страната. Съобщено беше за насилие при потушаването на протестите от страна на властите, при което по данни на неправителствени организации са били убити над 200 души.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за „смелите“ протестиращи в Иран и предупреди управляващите, че „светът гледа“.

„Към смелият и страдащ от дълго време народ на Иран: Стоя до вас от началото на мандата ми като президент и администрацията ми ще продължи да стои до вас. Следим протестите ви отблизо и сме вдъхновени от куража ви“, написа той в туитър. Той добави, че Техеран трябва да разреши на неправителствени организации да наблюдават протестите и да следят за нарушения на човешките права.

„Не може да има поредно смазване на мирни протести, нито спиране на достъпа до интернет. Светът гледа“, добави той.

Протестите от събота срещнаха подкрепа от други западни държави. Британският посланик в Иран Роб Макеър беше арестуван по време на протест пред един от университетите за „провокиране на безредици“, но след това беше освободен. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб каза в изявление, че Макеър е арестуван „без основания и без обяснение в нарушение на международното право“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG