Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран призна, че „неволно“ е свалил украинския самолет със 176 души на борда


Украинският самолет се разби край Техеран. При катастрофата загинаха 176 души.
Украинският самолет се разби край Техеран. При катастрофата загинаха 176 души.

Иран призна, че „неволно“ е свалил украинския пътнически самолет със 176 души на борда, който се разби малко след излитане от столицата Техеран във вторник срещу сряда. Техеран посочи като причина за свалянето на самолета, при което загинаха всички 176 души на борда, „човешка грешка“.

В съобщението, излъчено по иранската държавна телевизия, се казва, че самолетът е погрешно възприет като „враждебна цел“ след като се е насочил към „военен център“ на Ислямската революционна гвардия. Добавя се, че заради изострените отношения със САЩ армията е била „в най-висока готовност“. В съобщението се казва също, че отговорните за трагедията ще бъдат изправени на съд.

Въпреки признанието, че иранската армия е свалила самолета, Техеран изрично подчерта, че „инцидентът се е случил по време на криза, предизвикана от САЩ“.

„Тъжен ден. Предварителните заключения на вътрешното разследване на въоръжените сили: човешка грешка по време на криза, причинена от авантюризма на САЩ, довел до трагедия“, написа външният министър Мохамад Зариф в туитър.

Президентът Хасан Рохани определи инцидента като „огромна трагедия и непростима грешка“. „Вътрешното разследване заключи, че, за съжаление, ракети, изстреляни заради човешка грешка, са причинили ужасната катастрофа на украинския самолет и смъртта на 176 невинни хора“, написа той в туитър.

Командирът на Революционната гвардия Амирали Хаджизадех каза в изявление, излъчено по телевизията, че военновъздушните сили поемат „пълна отговорност“ за свалянето на самолета. По думите му отговорният за противовъздушната отбрана е имал много малко време да реши дали да стреля или не. „Той е имал 10 секунди да вземе решение, можел е или да нареди да се стреля, или не. При тези условия, за съжаление, той е взел погрешното решение, каза Хаджизадех.

Първоначално Техеран отричаше да има нещо общо с катастрофата и твърдеше, че вероятната причина е технически проблем в произведения през 2016 г. Боинг 737-800. Още в четвъртък обаче няколко световни медии съобщиха, че Техеран вероятно „неумишлено“ е ударил самолета с ракета, като се позоваха на източници от американското разузнаване. По-късно се появи видео, на което се вижда експлозия във въздуха над Техеран няколко минути преди самолетът да се разбие. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо потвърди по-късно в четвъртък, че това е версията по която се работи.

Малко след признанието на Иран Украйна реагира и поиска независимо разследване, пълно признаване на вина и компенсация от Иран. „Иран призна, че има вина за катастрофата на украинския самолет. Но ние настояваме за пълно признаване на вината“, каза в изявление президентът Володимир Зеленски.

„Очакваме от Иран гаранции за готовността му за цялостно и прозрачно разследване, за изправяне на отговорните пред съд, връщане на телата на загиналите, плащане на компенсация и официално извинение по дипломатически път“, каза държавният глава на Украйна.

Украинският премиер Олексий Хончарук подчерта, че признанието на Иран не значи, че разследването на трагедията е приключило. „Признанието на Иран е важна стъпка в разследването, но то все още продължава“, написа той във фейсбук.

Очаква се президентите на Украйна Володимир Зеленски и на Иран Хасан Рохани да разговарят по телефона по-късно.

Според сайта на Украинските международни линии полет PS752 е трябвало да излети по разписание в 5:15 сутринта от Техеран директно за Киев. Малко след излитането от летище „Имам Хомейни“ в Техеран, връзката с него е загубена. Няколко минути по-късно той се разбива в поле близо до иранската столица.

На борда е имало 82 ирански граждани, 63 граждани на Канада, 11 украинци, включително 9-членният екипаж, 10 граждани на Швеция, четирима афганистанци, трима британци и трима германци. Всички те са загубили живота си в катастрофата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG