Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Канада Трюдо обяви, че украинският самолет е свален "неумишлено" от Иран


Джъстин Трюдо по време на пресконференцията в Отава
Джъстин Трюдо по време на пресконференцията в Отава

Украинският самолет, който се разби в Иран и отне живота на 176 души, най-вероятно е бил свален случайно от иранската противовъздушна отбрана. Това съобщи министър-председатерлят на Канада Джъстин Трюдо, като цитира "многобройни" източници от разузнаването. Според него това е станало "неумишлено".

Същата версия бе огласена по-рано и от неназовани официални представители на американското правителство, цитирани от няколко световни медии. Президентът Доналд Тръмп каза, че не вярва катастрофата да се дължи на технически проблем, предаде Ройтерс.

Американските официални представители се позовават на подробен преглед на сателитни данни, според които има голяма доза вероятност, че самолетът е свален от противовъздушни ракети. Инцидентът стана в сряда сутринта, когато Иран обстрелва американски военни бази в Ирак. Американските представители са цитирани да казват още, че самолетът е бил проследен от ирански радар.

Цитираните данни показват, че две минути след излитането по корпуса на самолета се появяват следи от две ракети. Това е било последвано от експлозия на самолета.

"Нюзуик" цитира високопоставени представители от Пентагона и разузнаването, както и представител на службите на Ирак. Според тях самолетът е поразен от произведена в Русия ракета Тор.

Си Би Ес цитира представител на американското разузнаване, според когото сателитите са забелязали инфрачервени "примигвания" от две изстреляни ракети, последвани от "примигване" от самата експлозия.

Ръководителят на иранската гражданска авиация Али Абедзадех коментира, че това са "нелогични слухове".

"Научно е невъзможно ракета да е ударила украинския самолет и подобни слухове са нелогични", казва Абедзадех, цитиран от иранската агенция ИСНА.

Двамата цитирани американски представители казват още, че свалянето на самолета е станало случайно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че има ужасно чувство за сваления самолет, но не добави подробности. Каза още, че не вярва катастрофата да се дължи на технически проблеми.

"Това е нещо трагично. Но някой може да е направил грешка", каза Тръмп.

Украйна разглежда четири сценария, сред които ракетен обстрел и тероризъм. Киев очаква украинските разследващи да претърсят района на катастрофата за останки от руска ракета, използвана в иранската армия.

Първоначалният доклад на гражданската авиация на Иран цитира свидетел, според когото самолетът се е запалил във въздуха. Заключението на иранските разследващи е, че машината е изпитала технически проблем веднага след излитането и се е отправила към близко летище преди да се разбие. Докладът казва също, че радио връзката с пилота е прекъснала и самолетът е изчезнал от радарите на височина от 2440 метра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG