Връзки за достъпност

Извънредни новини

След убийство в Галичe прокуратурата иска по-добра координация с местната власт и МВР


Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов по време на спецакцията в село Галиче
Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов по време на спецакцията в село Галиче

Профилът на извършителя на убийството в село Галиче е подобен на този от случаите в село Сотиря и Русе. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в понеделник по време на брифинг в Окръжната прокуратура във Враца, предаде Фокус. По-рано през деня във врачанското село се проведе специализирана полицейска акция.

В събота в Галиче бе намерено тялото на 18-годишно момиче, убито по особено жесток начин. По-късно момче на същата възраст направи самопризнания за деянието.

Целта на акцията от понеделник е противодействието на битовата престъпност и проверката на лица с криминални прояви. На място присъстваха главният прокурор и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

От пресконференцията на главния прокурор не стана ясно какво е наложило провеждането на спецакцията в Галиче по това време.

„Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне до такива трагедии като тази, която ще обсъдим“, заяви Гешев по време на пресконференцията. Главният прокурор се обяви и за повече превенция, за която главна роля има силовото министерство, което ще бъде подпомогнато от прокуратурата.

Гешев съобщи, че окръжните прокурори ще получат инструкции как да подобрят взаимодействията си с обласните дирекции на вътрешните работи, да извършват „ съвместен анализ на лицата, които тормозят населението“ и да бъдат по-активни в изваждането им от тази среда. Главният прокурор подчерта, че действията на съдебните и правоохранителните органи не са достатъчни и, че е необходимо образование и работа, която „не е от нашата компетентност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG