Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човешките права през 2019: Глобален упадък и голямата заплаха Китай


Кенет Рот, директор на Хюман Райтс Уоч
Кенет Рот, директор на Хюман Райтс Уоч

Състоянието на човешките права се влошава от година на година в целия свят, но именно Китай е страната, която нанася най-големи поражения на идеята за правозащитност. Това става ясно от ежегодния доклад на международната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч, публикуван във вторник вечерта. Това е 30-ия пореден доклад в историята на институцията.

Китайското правителство разглежда човешките права като екзистенциална заплаха, пише директорът на Хюман Райтс Уоч Кенет Рот. Това започва със забраната за политически свободи и стига до Оруелов тип цензура в интернет.

Но Китай и комунистическата партия в тази страна далеч не бяха единствените източници за нарушаване на човешките права през 2019 г., пише още Кенет Рот. Във въоръжените конфликти в Сирия и Йемен най-безочливо се пренебрегваха международните правила, които биха удържали цивилните настрана от произвола на войните. Другаде пък популистките автократи получаваха власт чрез демонизирането на малцинства, а после удържаха тази власт, нападайки онези, които осигуряват разделението на властите и противодействието на всяко управление – такива са независимите журналисти, съдиите, активистите. Някои лидери, като например американският президент Доналд Тръмп, индийският премиер Наредра Моди и бразилският президент Болсонаро, ограничиха същото това понятие за международно право в областта на човешките права, което Китай подкопава като цяло, смята Рот.

Европейският съюз и човешките права през 2019

Европейският съюз е посочен в доклада като едно от местата, където човешките права се нарушават най-рядко. 28-те страни членки обаче също имат проблеми, които през последната година са се задълбочили, вместо да вървят към решаване. „Европейският съюз е защитавал човешките права в отговор опитите на някои страни членки да подкопаят демократичните си институции“, пише в доклада.

Миграцията, дискриминацията, проблемите в борбата с тероризма и нарушаването на върховенството на закона са основните посочени от „Хюман райтс уоч“ проблеми в ЕС.

Вместо да работят по създаването на работещ механизъм за разпределяне на тежестта от мигрантския натиск между страните членки, те са се съсредоточили върху защитата на границите като в някои ситуации се е стигало до прилагане на насилие към търсещите убежище, пише в доклада. Проблемът е особено сериозен в страни, които са външни граници на ЕС и срещат мигрантски натиск като Гърция, Испания, Хърватия, а също и в Унгария, Полша, Румъния и Германия. Отбелязва се положителен ефект от сътрудничеството в областта на миграцията с Либия и Мароко.

Като сериозен проблем в ЕС за поредна година се отбелязва ксенофобията, а през 2019 г. се забелязва и възход на антисемитизма. Неправителствената организация отбелязва също, че хората с увреждания също са подложени на дискриминация в някои държави членки на ЕС. Проблем е и насилието над жени. В доклада се отбелязва, че седем страни от ЕС не са ратифицирали Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени. Посочва се също, че ромската общност продължава да е сред най-маргинализираните в Европа, а особено уязвими са жените и момичетата.

Управляващите в няколко държави членки на ЕС продължават да подкопават върховенството на закона. Отбелязват се усилията на европейските институции в борбата срещу тази тенденция в Полша и Унгария. През 2019 г. и двете държави са подложени на процедури по член 7 от договора за ЕС, който предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас на държавата заради нарушаване на основополагащ принцип на ЕС. В случая на Унгария и Полша това е върховенството на правото. Срещу двете страни са водени няколко дела в Съда на ЕС. През 2019 г. той реши, че полският закон, който намалява възрастта за пенсиониране на върховните съдии е в нарушение на европейското право, по-късно такова решение беше взето и за намаляването на пенсионната възраст на всички останали съдии. Срещу Унгария се водят дела заради закона, с който изисква регистрация на неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, и заради разпоредбите, които позволяват арестуване на търсещи убежище и експулсирането им без съдебен процес.

В доклада се посочва също, че Европейската комисия е предложила механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС, както и обвързване на европейските фондове с върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG