Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата публикува избрани доказателства по делото срещу Нено Димов


Нено Димов
Нено Димов

Прокуратурата публикува избрани доказателства по делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. От тях се разбира, че той е започнал да се интересува конкретно от състоянието на язовир „Студена“, който осигурява водата за питейно-битови нужди на жителите на Перник и околните населени места, през септември след въпрос на парламентарен контрол от тогавашния депутат, а сега кмет на града Станислав Владимиров. От протоколите от разпитите става ясно също, че местната власт в миньорския град е била твърдо против въвеждането на воден режим преди изборите през октомври.

Не за пръв път държавното обвинение публикува доказателства по неприключило дело. През 2019 г. това беше направено при производството срещу служител и собственик на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“, които са обвиняеми за хакването на сървърите на НАП, при което изтекоха данните на около 5 млн. души. Тогава неправителствени организации и юристи повдигнаха въпроса дали подобни действия няма да повлияят върху хода на делото и дали не нарушават презумпцията за невинност.

Прокуратурата мотивира публикуването на доказателства с обществения интерес по делата. „Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност“, пише в съобщението.

Министърът не връща графици, водомер на изхода на язовира няма

В показанията си Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), обяснява, че проектите за графици за водоподаването са подготвяни от експерти в дирекцията. Те се изготвят въз основа на данни от ВиК - Перник и от НИМХ. След това предложението за водоподаване, графикът и кратко резюме за състоянието на язовира минават през зам.-министър Красимир Живков и се докладват на министъра, който единствен по закон може да ги утвърждава. Резюметата не се завеждат в деловодство и Тодорова не е убедена дали се пазят.

От думите ѝ се разбира също, че всеки месец от Басейнова дирекция „Западнобеломирски район“ към МОСВ би трябвало да е извършвана проверка на начина, по който се изразходва водата от язовир „Студена“. През ноември 2019 г. министърът е изпратил проверка от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, при която е установено, че липсва измервателно устройство за отчитане на използваните води от „Студена“ на изхода на водния басейн, както стана ясно от съобщение на МОСВ още тогава. От предишните проверки нямало данни отчитащият водомер за разходваните води да липсва и дори са описвани показания в докладите. Операторът на язовирната стена обяснил пред експертите, че седмица преди проверката водомерът бил отстранен от фирмата собственик. Оказало се, че е бил нает от друга фирма.

Тодорова казва също, че Нено Димов никога не е връщал за корекции предложени му графици. Тя е била викана лично от него за допълнителна устна информация относно четири други язовира – "Пчелина", "Тича", "Жребчево" и "Копринка", заради различни сигнали от неправителствения сектор за намалени обеми, замърсяване и др. Посочва, че „Нено Димов не е настоявал да се взема решение в една или друга посока“ по казусите.

Тодорова посочва още, че е чувала, че бизнесменът Христо Ковачки, за когото знае, че е собственик на „Топлофикация Перник“, е идвал в министерството, но посочва, че не знае при кого и по какви въпроси. Заявките от Топлофикацията обаче пак не били завеждани в общото деловодство – пак заварено по думите на директорката на дирекцията положение.

Местната власт е била против режим на водата за изборите

В публикувания протокол от разпит на бившия шеф на ВиК-Перник Иван Витанов той казва, че още през месец април, когато установява, че притокът към „Студена“ е под очаквания и нивото спада, подава писмен сигнал и провежда устен разговор с тогавашната кметица на Перник Вяра Церовска. Той твърди също, че е предложил издаване на заповед за спиране на подаването на вода да е само и единствено за битово-питейни нужди.

Витанов уточнява, че няма нормативна уредба, която да казва при какви нива на водата в даден язовир трябва да се обяви воден режим. Към тогавашния момент той преценил, че за такава мярка още е рано - язовирът бил все още наполовина пълен.

Витанов разказва пред разследващите и за писмото си от октомври 2019 г. до общината, до областния управител Ирена Соколова и до общинския съвет в Перник, в което предупреждава, че воден режим ще се наложи.

„От нито едно от трите места не получих отговор. Може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова, на неофициална среща, на която присъства и Владислав Караилиев - зам.-кмет на община Перник, и служителите във ВиК асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места".

Витанов продължава да твърди, че от общината и общинския съвет изобщо не последвал отговор.

В показанията си Витанов потвърждава също, че водата за промишлени нужди към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“ е спряна непосредствено преди режима с т.нар. саваци, описани от него като ламарини, с които се спира подаването на вода. Смененият през ноември кран по думите му няма отношение към промишленото водоснабдяване на „Стомана“, а през него минава вода за битови нужди на хората в предприятието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG