Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дебатът на демократите: Жена за президент, Близък изток и здравеопазване


Том Стейър, Елизабет Уорън, Джо Байдън, Бърни Сандърс, Пийт Бутиджидж и Ейми Клобучар по време на последния голям дебат на демократите преди първичните избори в Айова
Том Стейър, Елизабет Уорън, Джо Байдън, Бърни Сандърс, Пийт Бутиджидж и Ейми Клобучар по време на последния голям дебат на демократите преди първичните избори в Айова

Във вторник шестима претенденти за номинацията за президент на Демократическата партия в предстоящите през ноември избори за държавен глава на САЩ се изправиха в седми пореден телевизионен дебат. Събитието, проведено в Де Мойн, столицата на щата Айова, бе последен шанс за всеки от тях да изложи възгледите си пред национална аудитория преди първичните избори, които ще се проведат в щата в началото на февруари.

В дебата се включиха вицепрезидентът Джо Байдън, сенаторът от Минесота Ейми Клобучар, сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс, бившият кмет на Саут Бенд Пийт Бутиджидж, инвеститорът Том Стейър и сенаторът от Масачузец Елизабет Уорън.

Какво точно се случи и кой надделя в обсъжданията, само седмици преди първите гласувания?

Война, мир и Близкия изток

Очаквано дебатът започна с обсъждане на ситуацията в Близкия изток и по-конкретно ескалацията на напрежение между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани и ответните удари срещу американски цели от страна на Техеран.

Дискусията, продължила повече от 30 минути, се състоеше в обяснения, от страна на кандидатите защо всеки от тях би бил най-добре подготвен да бъде върховен главнокомандващ.

Ключов момент от тази дискусия беше атаката от страна на Сандърс срещу вицепрезидента Байдън за това, че през 2002 г. той е подкрепил влизането на САЩ във война с Ирак.

„Мислех, че те лъжат. Не им повярвах и за миг. Джо е видял нещата по друг начин“, каза Сандърс, имайки предвид думите на тогавашния президент Джордж У. Буш, вицепрезидента Дик Чейни и министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Елизабет Уорън и Бърни Сандърс се обявиха за изтегляне на силите на САЩ от Близкия изток, докато според Байдън това би довело до сериозни проблеми в региона и отслабване на позициите на Вашингтон в световен мащаб. Клобучар и Бутиджидж също подкрепиха запазването на присъствието на американските военни в размирния регион.

Равенство между половете и може ли жена да бъде президент

В ключова, по време на дебата, тема се превърна диспутът за това дали жена може да бъде президент на САЩ.

Въпросът бе повдигнат заради твърдение на Елизабет Уорън, че по време на нейна лична среща с Бърни Сандърс през 2018 г., той е заявил, че е невъзможно жена да застане начело на Белия дом.

Въпреки, че заяви, че не е дошла на дебата, за да напада Сандърс, Уорън се възползва от започването на темата и я насочи към разсъждания относно възможността жени да бъдат избирани на най-високите държавни постове.

Елизабет Уорън, Джо Байдън и Бърни Сандърс
Елизабет Уорън, Джо Байдън и Бърни Сандърс

„Вижте мъжете на тази сцена. Те имат общо 10 загуби на избори. Единствените хора на тази сцена, които са спечелили всички надпревари, в които са участвали, са жени - Ейми и аз“, каза Уорън, предизвиквайки одобрението на публиката.

От своя страна Бърни Сандърс заяви, че никога не би помислил да каже подобно нещо и заедно с останалите кандидати, изрази подкрепата си за жените в политиката.

Здравна система

Въпросът, по който кандидатите, размениха най-много аргументи, както и досега, бе свързан с предложенията им, относно здравната система на САЩ.

Тук сблъсъкът отново бе между Сандърс и Уорън, но към него се присъедини и Пийт Бутиджидж.

Според Сандърс предложението „здравеопазване за всички“ не би довело до фалит на здравната система и държавата. Според Бутиджидж обаче думите на сенатора от Вермонт не са подкрепени от цифрите и възможностите на държавата да предоставя подобна услуга без допълнителни плащания.

Планът на Сандърс предвижда обединен здравен пакет за всички американци, който да не им налага при необходимост да доплащат за услуги. Финансирането му предвижда увеличаването на данъците както за работодателите, така и за работниците. Според плана на сенатора цялата програма ще се ръководи от държавата, а така ще се намалят разходите за здравеопазване на американците.

Сандърс и Бутиджидж все пак се обединиха срещу предложението на Елизабет Уорън „здравеопазването за всички“ да бъде въведено поетапно за период от три години.

Кой победи и какво да очакваме на първичните избори

Въпреки, че най-много време в дебата получиха Уорън и Клобучар, анализаторите коментират, че за „победител“ от дебата може да се счита Байдън. Причина затова е, че вицепрезидентът не бе засегнат от нападките, разменени между останалите кандидати и дори успя да привлече и симпатии към себе си, коментирайки атаките срещу сина му Хънтър, които свърза с Доналд Тръмп и републиканците.

Байдън за пореден път заяви също и, че е единственият кандидат, който получава широка подкрепа, докато за опонентите му биха гласували само определени групи. Според анализаторите на водещи медии, той също така значително е подобрил и представянето си на сцена – нещо, което досега му е коствало проблеми.

За ключов момент се счита и фактът, че след края на дебата, смятаните за приятелски настроени опоненти, Уорън и Сандърс си размениха разгорещено реплики и не стиснаха ръцете си.

Напрежението между Уорън и Сандърс след края на дебата
Напрежението между Уорън и Сандърс след края на дебата

Какво показват социологическите проучвания до момента?

Преди първичните избори в Айова, социологическите проучвания показват, че голямата битка в първия вот ще се води между Байдън и Сандърс. Двамата са с близки показатели и водят на Бутиджидж и Уорън.

По данни на Би Би Си Байдън все още се радва и на най-голяма подкрепа за финалния избор на демократите за това, кой ще бъде човекът, който ще се изправи през ноември срещу Доналд Тръмп. Важно да се отбележи обаче е, че вицепрезидентът не успява да увеличи резултатите си от началото на кампанията и се задържа на около 30 % подкрепа. За разлика от него Елизабет Уорън бележи значителен скок в подкрепата си от януари до декември 2019 г. Сенаторът е успяла да увеличи резултатите си от под 10 до близо 20 %.

Третият фаворит в битката за номинацията Бърни Сандърс задържа стабилно подкрепата за себе си от началото на кампанията досега, а социолозите му отреждат близо 20 % от гласовете на демократите.

Следващият дебат между претендентите за номинацията за президент на Демократическата партия ще се проведе на 7 февруари в Манчестър, щата Ню Хемпшир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG