Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин предложи промени в конституцията на Русия и референдум за тях


Президентът на Русия Владимир Путин по време на ежегодното си обръщение към нацията
Президентът на Русия Владимир Путин по време на ежегодното си обръщение към нацията

Руският президент Владимир Путин поиска големи промени в конституцията на страната с цел засилване на силата на парламента по време на ежегодната си реч за състоянието на нацията. В обръщението си той се обяви и за повишаване на социалните разходи като мярка срещу намаляването на населението.

Няколко часа след събитието оглавяваното от Дмитрий Медведев правителство на страната подаде оставка.

Държавният глава пожела увеличаването на правомощията на долната камара на руската Дума, предоставяйки ѝ повече възможности като това да назначава членове на кабинета и дори министър-председателя. В момента тази власт принадлежи на държавния глава. В същото време той настоя за това, че Русия трябва да остане „силна президентска република“, като той и неговите наследници на поста да запазят правото да освобождават от длъжност премиера и министрите, както и да назначават водещите фигури в отбраната и сигурността.

„Като се има предвид, че предложените реформи засягат значителни промени в политическата система, работата на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, вярвам, че е необходимо провеждането на референдум върху целия пакет от предложените промени в руската конституция“, каза Путин без да конкретизира кога ще се случи гласуването.

Последният референдум, провеждан в Русия, датира от 1993 г., когато страната приема конституцията по времето на предшественика на Путин – Борис Елцин.

Сред предложенията на държавния глава е и затягане на критериите за кандидати за най-високия пост в държавата. Те са свързани с това човекът да е живял в страната поне през последните 25 години, както и да няма чуждо гражданство или право на пребиваване в друга държава.

Той също така говори и за въвеждане на конституционни промени, които ще съхранят приоритета на вътрешното законодателство над международното.

Обръщението на Путин е една от трите изяви, които ежегодно присъстват в програмата му. Другите две са събития с размяна на въпроси и отговори с граждани, както и годишна пресконференция.

Огромен екран върху фасадата на търговски център излъчва обръщението на Путин, придружено с цитати от него
Огромен екран върху фасадата на търговски център излъчва обръщението на Путин, придружено с цитати от него

В отговор на растящото публично недоволство руският президент поиска също и увеличаването на разходите в социалната сфера с цел да се противодейства тенденцията за намаляване на населението, което той определи като „пряка заплаха“ за бъдещето на страната.

„Обществото видимо показва искане за промяна. Хората искат развитие и се опитват да установят прогрес в уменията, знанията и начина си на живот“, каза руският президент.

Той не пропусна също така да подчертае, че Русия е водач в световната надпревара за въоръжение и вече „не трябва да догонва“ други световни сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG