Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Русия подаде оставка


Дмитрий Медведев връчи оставката си на президента Владимир Путин
Дмитрий Медведев връчи оставката си на президента Владимир Путин

Руският министър-председател Дмитрий Медведев е връчил своята оставка и тази на правителството на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Путин е благодарил на Медведев за службата му, но е подчертал, че кабинетът не е успял да изпълни всички поставени пред него цели.

Оставката идва само няколко часа след годишното обръщение на Путин за състоянието на нацията. В него президентът предложи промени в конституцията, които да увеличат влиянието на парламента, министър-председателя и членовете на правителството.

„Когато тези поправки бъдат приети (…) ще доведат до сериозни промени не само в множество членове на конституцията, но изобщо до промяна в целия баланс при изпълнителната, законодателната и съдебната власт“, каза Медведев по повод поисканите от президента реформи.

"В този контекст... правителството в настоящата си форма си подаде оставката", допълва той.

Президентът е възложил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията си, докато бъде сформиран съставът на новото правителство. Новият кабинет ще бъде определен от самия Путин.

Медиите в страната съобщават, че държавният глава е поканил вече бившия премиер за зам.-председател в Съвета по сигурност към президента.

Медведев заемаше поста на министър-председател на Русия от 2012 г. От 2008 до 2012 г. той бе и президент на страната.

Това е четвъртият мандат на Путин като президент на Русия.Той няма право да се кандидатира за следващ, когато мандатът му изтече в края на 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG