Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пореден ден с опасен въздух. Столичната община реагира с призиви


Качеството на въздуха в София на 16 февруари

Пореден ден с опасен въздух в София и околностите с превишаване на нормите за прахово замърсяване. Информацията от датчиците на AirSofia.info показват значително по-високи от нормалните стойности в целия град, както и в Перник, Ботевград и Ихтиман.

Гражданската платформа предупреждава за замърсяване 6 пъти над нормата в района на кв. "Малинова долина", в Горна баня и в Бояна.

За четвъртък Столичната община не е обявила никакви извънредни мерки. Гражданите са призовани да използват градския транспорт за придвижване и да оставят личните си автомобили, както и да се отопляват с екологично гориво. Столичният инспекторат е заявил извършването на извънредни проверки на строителни обекти, "които генерират емисии". Ще бъдат проверявани и промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

В Перник нивата на серен диоксид остават високи след замърсяването в сряда, когато бяха измерени стойности 10 пъти над алармения праг от 500 мкг/м3 . През изминалата нощ и тази сутрин е имало 4 броя превишения - в 1,2,6 и 7 ч. Последното замерване от РИОСВ-Перник показва 368 мкг/м3, при средночасова норма 350 мкг/м3, съобщава БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG