Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процедурата по импийчмънт на Тръмп стигна до Сената


Председателката на Конгреса Нанси Пелоси съобщава имената на седмината конгресмени, които ще изложат обвиненията срещу президента Тръмп в Сената
Председателката на Конгреса Нанси Пелоси съобщава имената на седмината конгресмени, които ще изложат обвиненията срещу президента Тръмп в Сената

Долната камара на американския парламент гласува искането за импийчмънт на президента Доналд Тръмп да бъде разгледано от Сената. Горната камара на Конгреса на САЩ, контролирана от републиканците, ще има последната дума по евентуалното отстраняване на държавния глава.

В сряда вечер Камарата на представители гласува с 228 на 193 гласа за преминаване към следващия етап на процедурата, съобщи агенция „Асошиейтед прес“. Сега сенаторите трябва да вземат решение дали Тръмп е виновен по повдигнатите две обвинения – злоупотреба с власт и препятстване на разследването.

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес утвърдиха и седем обвинители, начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф, които ще представляват конгресмените на съдебния процес. Те официално предадоха документите по процедурата на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.
„Днес ще влезем в историята. Този президент ще бъде държан отговорен. Толкова е трагично за нашата страна, че действията на президента (...) ни доведоха до тук", заяви председателката на Камарата Нанси Пелоси, която в сряда вечер официално подписа обвинителния акт.

Миналия месец Камарата на представителите гласува за импийчмънта на президента заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Тръмп е обвиняван, че е използвал поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва по подозрение в корупционни дейности в Украйна демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори, както и сина му Хънтър, който е бил член на управата на украинска газова компания.

Двете основания за импийчмънт на Тръмп ще бъдат представени официално в Сената в четвъртък, а същинският процес ще започне във вторник.

Президентът Тръмп продължава да отрича обвиненията.

Междувременно Лев Парнас, съветник на адвоката на Тръмп Руди Джулиани заяви, че президентът "знаеше точно какво става" по отношение на усилията за оказване на натиск върху Украйна да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син.

Парнас направи коментара в интервю за американския тв канал MSNBC.

Той добави, че намерението е било да бъдат нанесени щети на потенциален съперник на демократите на президента Тръмп.

"Не бих направил нищо без съгласието на Руди Джулиани или на президента. Защо близкият кръг на президента (на Украйна) Зеленски или на (вътрешния) министър (Арсен) Аваков или всички останали хора или (бившият) президент (Петро) Порошенко биха се срещали с мен“, каза Парнас.

По негови думи, той е бил „човекът на терен“, който е трябвало да работи с представителите на украинските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG