Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако можете, бягайте от там". Лев Парнас, измамите във Флорида и чуждите пари за изборите в САЩ


Лев Парнас и съпругата му Светлана пристигат за заседание на съда в Ню Йорк
Лев Парнас и съпругата му Светлана пристигат за заседание на съда в Ню Йорк

В края на 2000 г. евреи емигранти от бившия Съветски съюз се събират в Брайтън бийч за запалването на осемметров свещник, за да отбележат настъпването на Ханука. На събитието има и безплатна храна. То е финансирано от двама мъже, които са „осъществили американската мечта“ и по този начин искат да върнат част от полученото на общността. Това се казва в репортаж от събитието, публикуван в The Jewish Press.

По това време Лев Парнас и неговият бизнес партньор Робърт Гринбърг, който както много други съветски емигранти се заселва в Бруклин, са съсобственици в брокерска къща, която се занимава с продажбата на акции и управлява други рискови инвестиции в южна Флорида. Срещу фирмата често са завеждани и дела.

Лев Парнас и Робърт Гринбърг
Лев Парнас и Робърт Гринбърг

„Jewish Press” описва двамата като „надминали в успеха и най-щурите си мечти“.

Днес миналото на Парнас отново предизвиква интерес, след като на 9 октомври той бе арестуван заедно с настоящия си бизнес партньор Игор Фруман, също съветски емигрант. Двамата са обвинени за прехвърлянето на пари от чужбина към американски политици и партийни организации, използвайки кухи фирми и нарушавайки щатските закони за финансиране на политически кампании. Парнас и Фруман твърдят, че са невинни.

47-годишният Парнас е и ключова фигура в разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, свързано с предполагаем оказван от него натиск върху украинския президент Володимир Зеленски.

Детайлите около дейностите на Парнас през последните двайсет години показват, че той е прекарал доста време в южна Флорида, където се е занимавал с финансови пирамиди и по-дребни измами с акции.

В началото Парнас работи за две от многото брокерски къщи, които по-късно са затворени за измами. Тогава той създава собствена. Двама от бившите му служители, единият от които е и негов приятел от детство, също са били арестувани за финансови измами.

Самият Парнас пък привлича вниманието на финансовите регулатори, когато става известно, че е манипулирал пазара с помощта на медийни публикации и е превърнал за нула време една замираща компания за търговия с акции в бизнес за 600 млн. долара, който скоро след това фалира.

Всеки ден нещо ново

През 1998 г. Парнас и Гринбърг се договарят да закупят Program Trading Corp., брокерска къща в Орландо, през тяхната Aaron Investment Group.

Те преместват фирмата в Бока Ратон, който по това време е наричан от медиите „Свърталището на червеите“, заради огромния брой брокерски къщи, търгуващи със съмнителни акции.

Двамата мъже, които тогава още нямат навършени 30 години, не могат да се похвалят с успешна кариера на брокери и до този момент са сменяли доста работодатели.

Парнас е работил в повече от 8 фирми за четири години и половина и никъде не се е задържал за повече от година. Една от многото спирки в кариерата му Euro-Atlantic Securities, към която се присъединява през 1996 г. По данни на излизащия в южна Флорида вестник Sun Sentinel фирмата е била контролирана от представители на организираната престъпност, а впоследствие тя се оказва в центъра на измама за 40 млн. долара, по която са обвинени 12 души, сред които не е Парнас. Гринбърг пък сменя 11 фирми за 6 години и половина.

"Стадото от Бока"

Бока Ратон вече си създава имидж на средище за бизнесмени и брокери с лоши практики – фирмите там често са наричани „котелни“ заради тактиките, които прилагат. В началото на 1990-те шест фирми от Бока Ратон са разследвани за финансови схеми, а седма е затворена.

Компании, които не притежават нищо, могат да публикуват пълни с обещания прессъобщения, както и да наемат подставени лица, които да хвалят продаваните от тях акции. Безскрупулни брокери звънят по телефона и пробутват съмнителната история на компанията на нищо неподозиращи инвеститори, сред които има и пенсионери.

След като цените тръгнат нагоре, организаторите на схемата продават своите акции с висока печалба, още преди компанията да затъне и борсовата цена да се срине. Брокерите, които продават тези кухи компании, са наричани от държавните регулатори „Стадото от Бока“.

През 2017 г. няколко човека от Бока Ратон са осъдени за застрахователни и инвестиционни измами. Десетки са осъдените следващите години. Сред тях е и бившият изпълнителен директор на Woodbridge Group of Companies Робърт Шапиро. Преди месец той получи присъда от 25 години затвор за това, че е създал пирамида, свързана с недвижими имоти, на стойност от 1,3 млрд. долара.

В тази среда попадат Парнас и Гринбърг.

Руските спортисти

Парнас и Гринбърг купуват брокерската фирма Program Trading през 1995 г. , разказва бившият й собственик Робърт Ренекър пред Свободна Европа. Той описва компанията като чиста и с добро име, но в невъзможност да изкарва достатъчно приходи.

Новите собственици купуват фирмата за близо 1 млн. долара и се фокусират върху това да финансират стартиращи компании в замяна на дял от тях. След което започват да предлагат акциите на клиенти.

Парнас (вляво) заедно с адвоката на Доналд Тръмп Руди Джулиани по време на погребението на Джордж Буш Старши
Парнас (вляво) заедно с адвоката на Доналд Тръмп Руди Джулиани по време на погребението на Джордж Буш Старши

Бивши служители на Program Trading разказват, че сред клиентите на брокерската фирма е имало доста бивши и настоящи руски спортисти, живеещи в САЩ.

По думите на Ренекър, Парнас е бил много агресивен продавач, който се сдобива и с членство в клуба в Бока Ратон, за да създаде повече контакти сред богаташите.

Част от началния си капитал Парнас и Гринбърг получават от бизнесмена Нийл Толар, който е съосновател на базираната във Флорида технологична компания Sawtek, която е придобита през 2001 г. за 1,3 млрд. долара. Той също така е един от четиримата човека, вписани като собственици на Aaron Investment, заедно с Мичъл Райсман, Гринбърг и Парнас.

Толар умира през 2018 г., а неговите роднини не бяха открити за коментар относно връзките му с двамата мъже от руски произход.

Арестите

Единият от партньорите на Гринсбърг и Парнас в Aaron Investment – Райсман, е осъден през 2010 г. на 51 месеца затвор заради инвестиционна измама.

Стивън Койфман, който работи за Program Trading на два пъти - от 1999 до 2000 и от 2002 to 2003 г., е арестуван през 2013 г. заедно с Майкъл Вакс, описан от "Уолстрийт джърнъл" като "руски гангстер", замесен в схеми за напомпване на акции, последвано от фалиране на компаниите.

В периода, когато не работи за Program Trading, Койфман е служител на две брокерски къщи от Бока Ратон, затворени по-късно за измами. Койфман и Парнас са приятели от детство, според полицейски доклад от 2010 г.

Загубите

Пред Свободна Европа Гринбърг обяснява, че Program Trading е правела добри пари. Двамата с Парнас обаче купуват компанията точно в момента, когато идва краят на задвижвания от интернет спекулации борсов бум. Тогава се променят и правилата на борсовата търговия и това оставя извън борда много брокерски къщи. През 2002 г. Program Trading губи 4,3 млн. долара, показват отчетите.

По данни на властите Парнас и Гринбърг затварят фирмата през 2003 г.

Няколко години по-късно на сайта на друга своя фирма Парнас заявява, че е основал брокерска компания, която е била сред петте най-големи на пазара, на който е оперирала. Той също така твърди, че във фирмата са работили 200 трейдъри и са извели на пазара над 1000 компании.

Данните на властите показват обаче, че Program Trading е имала едва 57 регистрирани служители в осемгодишната си история.

Доналд Тръмп Младши, Томи Хикс, Лев Парнас и Игор Фруман
Доналд Тръмп Младши, Томи Хикс, Лев Парнас и Игор Фруман

Парнас се завръща на пазара с облигациите през 2009 г. във фирмата Basis Financial в Маями. Няколко години по-късно тя затваря, след като нейните клиенти са били многократно измамени.

"ЕджТех"

На сайта на фирмата Парнас обявява, че е извадил на борсата технологична компания, чиято пазарна капитализация е достигнала 600 млн. долара. Става дума за Edgetech.

Това е почти вярно на хартия и е постигнато чрез финансови машинации, а не с ръст на продажбите. Скоро фирмата фалира.

През 2006 г. Парнас уговаря негова компания да бъде закупена от Darine International – фирма, която иска да произвежда краве мляко без холестерол. След серия от преобразувания и преименуване в Edgetech, фирмата достига до пазарна капитализация от 600 млн., а личното богатство на Парнас достига 400 млн. долара. Edgetech получава и правата за дистрибуция на мобилно компютърно устройство на канадска фирма.

Между 2006 и 2007 г. Парнас публикува 48 съобщения до борсата, в които се възхваляват бъдещите успехи на Edgetech, сред които възможни бъдещи спонсорства на спортисти и холивудски звезди, отварянето на офис в Бевърли Хилс и продажби в Русия.

Продажбите на Парнас не потръгват, а през 2007 г. Apple изкарва на пазара своя iPhone, което променя цялата индустрия. Само две години по-късно акциите на компанията се продават срещу 2 цента.

Служител на Edgetech, работил в компанията през 2007 г., каза пред Свободна Европа, че е имал големи притеснения, защото думите на Парнас се разминавали с истинското състояние на фирмата.

„Нищо не се доближаваше до истината, освен това, че имаше устройството и че продавахме акции на компанията“, казва Питър Мъри.

Някои от инвеститорите обвиняват Парнас за това, че се е опитал да вдигне акциите с вълната от прессъобщения. „Компанията е измама. Те имат страхотна версия, но всичко се изчерпва с това. Лев Парнас е бивш брокер и много добре знае какво прави. Ако можете, бягайте от там“, пише в анонимен коментар човек във форума Investorhub.

Според "Бъзфийд" ФБР започва да разследва компанията за манипулации към 2008 г., но обвинения така и не са повдигнати.

След провала на Edgetech Парнас основава Fraud Guarantee, заедно с Давид Корея, който също бе обвинен затова, че е "изпирал" пари за политици.

"Инвеститорите от Маями"

Гринбърг заявява, че той и Парнас приключват отношенията си след края на Program Trading. Той казва още, че в последните години е инвестирал в компании заедно с друг познат играч в бизнеса, Чарлз Арнолд. През 1998 г. финансово издание съобщава за инвестиции на Арнолд в компания, свързана с Ивана Тръмп, на име Tel-Com Wireless Cable TV.

Малко след публикуването на статията Майкъл Вакс – арестуваният заедно с приятеля на Парнас от детство Койфман през 2013 г. за стокови измами, посещава с брат си Борис няколко човека, които са вероятните автори на текста. Братята руснаци са настоявали за компенсация за финансовите си загуби, които Арнолд е понесъл.

Миналата година финансовата анализаторска компания TC Markets Research публикува доклад, според който Гринберг, Арнолд и трима други инвеститори от южна Флорида, наричани "инвеститорите от Маями", дълго време са вършили заедно измами с акции за собствена облага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG