Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не бих си и помислила". Франческа ди Джовани е първата жена по върховете на Ватикана


Франческа ди Джовани
Франческа ди Джовани

През цялата си история държавата Ватикана винаги е била ръководена от мъже. Допреди ден, когато папа Франциск назначи италианката Франческа ди Джовани за заместник-секретар, отговарящ за многостранния сектор.

"Просто казано, той се занимава с отношенията между правителствените организации на международно ниво и включва мрежата от многостранни договори, които са важни, защото въплъщават политическата воля на държавите по отношение на различните въпроси, свързани с международното общо благо – развитие, околна среда, защита на жертвите на конфликти, права на жените и т.н.", обяснява тя пред държавната медия на Ватикана.

Ди Джовани е на 66 години, 27 от които работи в Държавния секретариат. Темите, с които се е занимавала варират от проблемите на бежанците, международното хуманитарно сътрудничество, правата на жените до интелектуалната собственост и туризма.

"Вече няколко години мислим за необходимостта от заместник-секретар за многостранния сектор, който е деликатен и се нуждае от специално внимание, защото има свои собствени процедури, различни от тези в двустранната сфера. Но, честно казано, никога не бих си помислила, че Светият Отец би ми поверил тази роля", споделя Ди Джовани.

Тя постъпва на работа в Държавния секретариат през 1993 г. Преди това се дипломира като нотариус. На новата си длъжност Ди Джовани ще работи заедно с монсеньор Мирослав Вачовски, който е зам.-секретар в областта на двустранната дипломация.

"Това е първият път, когато жена е имала ръководна длъжност в Държавния секретариат. Светият Отец взе безпрецедентно решение, което освен за мен лично представлява знак за цялостното му внимание към жените. Но отговорността е свързана с работата, а не с факта, че съм жена."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG