Връзки за достъпност

Извънредни новини

Перник ще получава вода от язовир "Белмекен" през София


Извънредното заседание на Министерския съвет се проведе съвместно с кметовете на София и Перник
Извънредното заседание на Министерския съвет се проведе съвместно с кметовете на София и Перник

Перник да се захранва с вода от яз. "Белмекен", през част от водопреносната мрежа на София. Такова предложение направи в събота на извънредно заседание правителството. То бе излъчвано във Фейсбук пряко от профила на премиера Бойко Борисов.

Срокът за изпълнение на мярката е 45 дни. Количествата, които ще бъдат осигурени най-вероятно няма да премахнат водния режим в града.

Каква е идеята


Идеята е реките от водосборната зона на водоема да бъдат отклонени към яз. "Бели искър", а след това през софийските тръби да се насочат към Перник. За целта трябва да се изгради допълнителен водопровод с дължина 13 км., както и помпена станция. Строителните работи ще струват около 25 млн. лв., обясни икономическият министър Емил Караниколов.

Как се стигна дотук

След местните избори в края на октомври се разбра, че захранващият Перник и други населени места язовир "Студена" на практика е празен. Градът е на воден режим от средата на месец ноември.

Заради безстопанственост по случая бе арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Впоследствие той бе обвинен в безстопанственост и задържан за постоянно. От ареста Димов подаде оставка, а мястото му зае депутатърт от Обединените патриоти Емил Димитров – Ревизоро.

Прехвърляне на вода от два месеца

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е командирован в Перник от началото на водната криза, обясни, че за да се случи захранването на Перник с вода, преди два месеца са прехвърляни количества вода от язовир Белмекен към язовир Бели Искър, която ще бъде използвана да се захрани сега града. Прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб. м.

В понеделник правителството ще поиска формално от Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София. Ако то бъде получено, веднага ще започне строителството на новия водопровод, което по оценки на Караниколов ще трае между 35 и 45 дни. Предвидено е по трасето да се работи денонощно от над 10 екипа като той посочи, че целта е трасето да е готово и по-рано.

700 хил. кубични метра месечно

Осигуреното от Белмекен количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир Студена да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега.

Отклонението към Перник трябва да е при с. Мало Бучино. Оттам водата ще отиде към пернишкия квартал "Изток". Това на практика значи, че от яз. "Студена" няма да се подават количества. Водният режим вероятно ще бъде запазен. Според Караниколов през новата връзка могат да се подават по около 700 хил. кубични метра вода месечно. В условията на режим Перник харчи около 800 хил. кубика.

Според премиера Бойко Борисов това няма повлияе на водоснабдяването на София. По думите му са обмисляни и други варианти за снабдяване на Перник с вода, но те включвали сондажи в пещерите в южните склонове на Витоша. По думите на министър-председателят той не можел да поеме риска от възможна екокатастрофа, която има риск да причинят сондажите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG