Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на културата в Бразилия подаде оставка след нацистки скандал


Президентът на Бразилия

Министърът на културата в Бразилия бе принуден да напусне поста си след нацистки скандал. Роберто Алвим беше отстранен след като в своя реч цитира Йозеф Гьобелс, съобщиха световните агенции.

В свое изявление Алвим съобщава за създаването на нова национална награда за бразилско изкуство. То обаче е направено на фона на музика на Рихард Вагнер - любимият композитор на Адолф Хитлер, разказва “Гардиън”. Междувременно бразилският министър използва почти буквално цели пасажи от реч на Гьобелс за германското изкуство от 1933 г.

Случаят предизвика яростна полемика, остри реакции и призиви за оставка. "Когато културата се разболее, хората също се разболяват", казва Алвим в речта си.

След като заяви, че думите му са били просто съвпадение, Алвим все пак беше принуден да се оттегли от поста.

"Министърът на културата е преминал линията. Недопустимо е. Бразилското правителство трябва спешно да го отстрани от длъжност ", заяви Родриго Майя, председател на долната камара на дясната партия Демократи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG